spot_img
22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăAnalizeTeleviziunea din Transnistria: Presupușii teroriști de la Tiraspol sunt ucrainieni

Televiziunea din Transnistria: Presupușii teroriști de la Tiraspol sunt ucrainieni

-

Se presupune că explozivii pentru atacul terorist dejucat din Transnistria au fost transportați din Ucraina prin teritoriul Moldovei, a anunțat primul canal de televiziune al Transnistriei. Radiodifuzorul transmite filmări exclusive ale interogatoriului unuia dintre suspecți.

Potrivit anchetatorilor, atacatorii au plantat 8 kilograme de hexogen, șuruburi și piulițe în ușile unui autoturism. Mașina-bombă era de așteptat să explodeze în centrul Tiraspolului. Scopul teroriștilor era să omoare oficiali de rang înalt ai republicii nerecunoscute și să provoace cât mai multe victime.

Potrivit postului TV, șase persoane au fost implicate în pregătirile atacului prevenit. Cinci dintre ei sunt cetățeni ai Ucrainei. Cetățenia celui de-al șaselea suspect – deținutul Vyacheslav Kisnichan – nu este specificată. Anterior, s-a raportat că este originar din Transnistria. A locuit la Odesa, unde a fost recrutat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Ceilalți deținuți sunt Igor Sikaylo, Yury Bondar și Vladimir Grebenyuk. Potrivit anchetatorilor, aceștia au cumpărat o mașină Land Rover din Ucraina, iar Kisnichan a montat explozibili.

Anterior, Comisia de Investigații a Transnistriei a declarat că agențiile de aplicare a legii au suficiente dovezi pentru a acuza suspecții de pregătiri pentru un act terorist, spionaj, trădare și alte infracțiuni.

Republica Moldova a anunţat joi că „anchetează” asupra acuzaţiilor autorităţilor din Transnistria, regiunea separatistă prorusă, care au afirmat că au dejucat un atentat pe care l-au imputat Kievului, informează AFP şi Radio Chişinău.

„Autorităţile competente anchetează asupra acestor informaţii”, a reacţionat guvernul de la Chişinău pe Facebook, în timp ce prim-ministrul Dorin Recean a afirmat că „nu există o confirmare” a acuzaţiilor formulate de Tiraspol şi a dat asigurări că Republica Moldova este gata să răspundă „oricărei provocări”.

Potrivit Radio Chişinău, premierul Dorin Recean a declarat că nu există în prezent pericolul unei escaladări în zona transnistreană, că în Republica Moldova este pace, iar misiunea Biroului Politici de reintegrare este cea de a alinia regiunea din stânga Nistrului la obiectivul de pace şi stabilitate.

„Republica Moldova este într-o situaţie stabilă, într-o situaţie de pace, într-o situaţie de stabilitate în regiune. Biroul Politici de reintegrare reuşeşte să alinieze stânga Nistrului la obiectivul nostru de pace şi de stabilitate, şi nu există pericole de escaladare, nu există pericole din acea zonă. Guvernul are grijă să asigurăm stabilitatea, pacea, să facă faţă provocărilor care încă mai sunt. Eu încurajez pe toată lumea să lucreze la locul de muncă, să se concentreze pe ceea ce are de făcut, în aşa fel încât să muncim, să producem, să plătim impozite, să ne dezvoltăm’, a spus Recean, citat de Radio Chişinău.

Dorin Recean a făcut aceste declaraţii după o vizită de lucru la Briceni.

Joi, 9 martie, pretinsul procuror general din regiunea separatistă transnistreană, Anatoli Gureţki, a declarat că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, şi a altor persoane importante din stânga Nistrului, tentativă ce ar fi fost pregătită de serviciile de la Kiev.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img