O informație extrem de complicată bubuie în presa turcă: un șef din serviciile secrete române s-ar fi văzut în secret, zilele trecute, cu președintele Siriei și cu directorul serviciilor secrete siriene, sursa știrii fiind un diplomat european, sub acoperirea anonimatului. Spunem complicată pentru că informația vorbește despre tentativa unor state europene, prin intermediul României, de a negocia în secret normalizarea relațiilor cu regimul Assad, doar că respectivul regim este de ani buni pe lista neagră a SUA și a UE, pe o poziție extrem de ridicată, transmite Inpolitics.
Regimul al-Assad are relații strînse cu Iran sau Rusia și este atît de prost văzut de americani încît anul trecut s-a băgat în Congres un proiect de lege menit să înăbușe în față orice tentativă de ameliorare a relațiilor cu Siria. Legea venea după ce statele arabe deciseseră să readmită Siria în Liga Arabă, un pas uriaș în reabilitarea sa regională.
”Țările care aleg să normalizeze relațiile cu ucigașul în masă și traficantul de droguri Bashar al-Assad se îndreaptă pe o cale greșită”, declara atunci congresmenul republican Joe Wilson.
Întreg Occidentul, nu doar SUA, îl consideră pe Assad un monstru responsabil de reprimarea brutală a protestelor antiregim pornite în 2011, care a însemnat sute de mii de morți și declanșarea celei mai mari migrații din lume. Faptul că acum ies la iveală informații despre negocieri secrete purtate de unele state europene, inclusiv România, cu regimul considerat odios și criminal, nu poate avea decît trei explicații, în opinia noastră.
1) Știrea e reală, iar statele respective trec peste capul SUA și al UE, încercînd o îndulcire în relația cu Assad, speriate de provocările ridicate de refugiații sirieni. Plauzibil, dar poate însemna tensiuni diplomatice între respectivele state și SUA.
2) Știrea e reală, dar negocierile sunt făcute cu acordul SUA și al UE, destul de puțin plauzibil, am spune, deși nu imposibil.
3) Știrea e falsă – cu atît mai mult cu cît e greu de crezut că un diplomat european află prompt despre ce s-ar presupune că e o operațiune top secret și fuge cu ea la presa turcă – și are menirea de a crea tensiuni diplomatice între SUA și unii aliați europeni. Destul de mult plauzibil, am spune.