spot_img
6.5 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăcoronavirusTELENOVELA ÎNGRIJITOARELOR ROMÂNCE DIN AUSTRIA: Autobuze și microbuze da, trenuri ba, avioane...

TELENOVELA ÎNGRIJITOARELOR ROMÂNCE DIN AUSTRIA: Autobuze și microbuze da, trenuri ba, avioane așijderea!

-

Dr. Alex Todericiu, purtător de cuvânt www.pflegehelp.at

- Reclama -

Puține au contracte de muncă. Cele mai multe au o licență de liberă practică austriacă pentru meseria pe care o fac cu pasiune, astfel achită o cotizație anuală Camerei Federale Economice a Austriei WKO, altele sunt PFA-uri de drept românesc, etc. Îngrijitoarele de bătrâni își plătesc asigurările sociale în Austria, chiar dacă veniturile lor nu depășesc de regulă 11.000 euro pe an (se află sub pragul minim de impozitare). Ele pot să-și achite aceste obligații și în România. Depinde doar de ele unde-și declară veniturile. Dacă doresc să lucreze prin intermediari pe piața muncii din Austria, sunt libere s-o facă. Sunt cetățeni români și apreciază atunci când simt că România nu e „sat fără câini“: regulile sunt respectate!

- Advertisement -

Pe 1 mai 2020, asociația PflegeHELP a tradus și postat pe fb o știre orf.at„Vine în curând și coridorul rutier! (…) Așa rezultă din înlesnirile anunțate de către Rudolf Anschober (Ministrul federal pentru social, sănătate, îngrijire și protecția consumatorilor). Astfel este permis, pentru lucrătorii sezonieri și îngrijitoarele de bătrâni, nu doar tranzitul feroviar ci și cel cu autobuzul. În ambele situații, fără oprire de la îmbarcare și până la debarcarea pasagerilor. Și pentru acelea dintre îngrijitoare care vor alege coridorul rutier cu autobuzul, carantina de 14 zile în Austria rămâne obligatorie, putând fi încheiată mai repede, doar în cazul testării COVID19 (test PCR) negative!

În mai puțin de 72 de ore peste 21.000 de persoane au vizionat știrea, 510 au comentat-o și 864 au gratulat-o cu diferite emoticoane, după caz.

- Advertisement -

Tot PflegeHELP cita pe fb și o altă informație, utilă membrilor săi. De Ziua Muncii, Lucian Bode, Ministrul Transporturilor, anunța că pe tocmai pe 09.05.2020, de Ziua Europei, trenurile uite, nu-s, care țin de zile în șir capul de afiș în presa vieneză prin… absență, destinate îngrijitoarelor de bătrâni, vor fi probabil gata de plecare…

În aceleași 72 de ore, doar 1205 persoane au vizionat știrea, 20 au comentat-o și 36 au găsit timp să-i dedice emoticoane, like-uri și alte cele.

Ne-am întrebat și noi de unde vine intersul cât și marea diferență? Îngrijitoarele de bătrâni românce sunt parte a unui sistem de îngrijire socială funcțional, destul de bine organizat și finanțat public, cu accente diferite în diferitele landuri austriece, pe care multe din ele îl cunosc și evident că nu doresc să-l lase baltă. Dacă pentru Austria prezența lor la căpătâiul vârstnicului este o miză social-politică majoră, pentru românce obiectul disputei e pecuniar. Dar nu e vorba în totalitate doar de bani, e și o legătură sufletească în joc. Din acest motiv româncele cer și merită respect. Răsfirați în întraga Austrie aproape 30.000 de navetiști și navetiste pe termen lung, muncesc la mare distanță de casă. Încrederea îngrijitoarelor românce în coridorul feroviar și aerian e fragilă. Accesul neîngrădit la aceste trenuri e pus la îndoială de mulți. Nu se pot cumpăra bilete. PflegeHELP speră că autobuzele și microbuzele vor reîncepe să circule!

Riscurile pandemice sunt astăzi încă mari, indiferent de mijlocul de transport. Îngrijitoarele, nefiind angajate, răspund civil, contravențional și chiar penal pentru activitatea lor directă cu pacientul vârstnic austriac. Româncele știu ce-i riscul. Vor doar la muncă și înapoi la familie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img