spot_img
10.4 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăActualitateTefeliștii revoltați au fugit din P-ța Victoriei

Tefeliștii revoltați au fugit din P-ța Victoriei

-

De Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

În toamna lui 2019, politicienii maturi și responsabili ai României, cei ai dreptei, erau foarte îngrijorați de perspectiva ca țara noastră să rămînă singura din UE cu MCV. De vină era guvernarea PSD-ALDE, care pusese pumnul în gura justiției. Suntem în iunie 2021 și România a rămas de facto singura cu MCV din UE. Politicienii maturi și responsabili, ajunși între timp la guvernare, dau vina pe odioasa guvernare PSD-ALDE. Rămîne de văzut: se umple Piața Victoriei de #reziști pînă diseară?

Pe 22 octombrie 2019, USR anunța că raportul MCV este „rezultatul concret al guvernării PSD-ALDE. Pentru prima dată, România este decuplată de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. În timp ce țara vecină primește laude și va fi scoasă din MCV, România va avea nevoie de multă voință politică pentru a repara răul făcut de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă și ceilalții lideri PSD și ALDE.”

Cinci zile mai tîrziu, Klaus Iohannis relua mesajul la lansarea programului său de candidat la prezidențiale, că PSD a împiedicat dezvoltarea României în ultimii 30 de ani. „După această guvernare PSD, România riscă să rămână singura țară din UE cu MCV”, declara Klaus Iohannis.

În decembrie, președintele era și mai tranșant, cerînd membrilor CSM să susțină în mod efectiv implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, MCV și GRECO:
”Vreau să fie foarte clar ceea ce am vrut să spun. Recomandările instituțiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atât timp cât nu sunt transpuse în legislația internă”, declara în plenul CSM Klaus Iohannis.

În primele zile ale lui 2020, premierul Ludovic Orban venea cu vești minunate după întrevederea cu președintele C.E., Ursula von der Leyen: MCV are toate șansele să fie ridicat.
„V-o spun din capul locului că asta va depinde de noi. C.E. are o altă atitudine față de oficialitățile de la București, față de Guvernul nostru și față de președintele României. Înțelege foarte clar că a avut loc o schimbare benefică la București, dar, până la urmă, închiderea MCV va depinde de ceea ce facem noi în România”.

În februarie, vine lovitura năucitoare: deși raportul MCV din octombrie puncta dramatic la capitolul nereguli ignorarea avizelor CSM, Klaus Iohannis numește noii procurori șefi peste capul deciziei CSM.

Se scurge un an cu dreapta la butoane.
Guvernarea PSD-ALDE e deja istorie,

În ianuarie anul acesta, Guvernul aprobă memorandumul de finalizare a MCV. Premierul Florin Cîțu dă asigurări românilor că acest memorandum „este un angajament politic al acestei coaliţii şi vom face demersuri prioritare pentru a finaliza MCV”.

În martie, noi vești minunate.

România ar putea scăpa de MCV dacă totul merge bine, anunță vicepreședintele C.E., Vera Jourova. Președintele PNL, Ludovic Orban, se grăbește să decreteze că anunțul reprezintă „o recunoaștere a efortului și a angajamentului Guvernului PNL, precum și a actualei coaliții de guvernare, de îndreptare a legilor justiției promovate de PSD în perioada 2017-2019 și oprite prin Referendumul pentru justiție din 2019 inițiat de președintele Klaus Iohannis”.
Undeva, în boscheții politicii, ne putem imagina pesediștii plîngînd în pumnișori de umilință.

Ieri, CE anunță sec: România lui Iohannis, Orban, Cîțu, Barna și Cioloș rămîne cu MCV, singura din UE, pentru că nu și-a îndeplinit angajamentele luate.
Pesediștii se vor fi oprit din plîns, probabil.

În Piața Victoriei nu a apărut încă niciun tefelist revoltat.
Dar mai e timp, pînă diseară

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img