Președintele Serbiei revoltat pe Tribunalulul Penal Internațional: Sârbii au primit 1.138 de ani de închisoare. Croaţii, musulmanii bosnici şi albanezii kosovari au fost scutiţi de pedepe pentru crimele comise împotriva sârbilor

0

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat marţi seara că Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), a condamnat etnicii sârbi la pedepse ce totalizează 1.138 de ani de închisoare. Croaţii, musulmanii bosnici şi albanezii kosovari au fost scutiţi de pedepe pentru crimele comise împotriva sârbilor.

Aceasta arată că, în conformitate cu verdictele MTPI, nimeni nu este responsabil pentru crimele comise împotriva sârbilor, a subliniat Vucic într-o adresare video către Consiliul de Securitate al ONU, întrunit îno sesiune asupra activităţii MTPI, scrie Agerpres.

Înainte de aceasta, justiţia internaţională a confirmat marţi în apel condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul sângerosului conflict din Bosnia (1992-1995). Verdictul pronunţat marţi de cinci judecători ai MTPI este definitiv.

„Sârbii au fost condamnaţi la 1.138 de ani de închisoare şi la opt detenţii pe viaţă. În acelaşi timp, Tribunalul de la Haga nu a condamnat niciun singur croat pentru crime de război împotriva sârbilor în timpul operaţiunilor Medacki dzep (Medak Pocket), Flash şi Storm”, a spus Vucic.

Potrivit lui Vucic, MTPI a ales intenţionat trei lideri miliatri şi politici ai croaţilor, musulmanilor şi etncilor albanezi din 3 teritorii unde au fost comise crime împotriva sârbilor.

„Urmând acelaşi tipar, toţi au fost condamnaţi în primă instanţă, cu excepţia lui Ramus Haradinaj, pentru că niciun martor nu a supravieţuit. Gotovina a fost condamnat la 24 ani de închisoare în primă instanţă, însă printr-o decizie misterioasă a celei de-a doua instanţe şi cu un raport de voturi ale judecătorilor de 3 la 2 verdictul a fost schimbat în achitare. Pentru crime împotriva sârbilor din Bosnia, Naser Oric a fost la rândul său condamnat în primă instanţă, însă decizia celei de-a doua instanţe şi, din nou, printr-o decizie de 3 la 2, el a fost achitat şi eliberat de orice răspundere”, a spus Vucic.

„Nu vreau să cred că cineva doreşte să afirme că nu au existat crime împotriva sârbilor, însă judecând după verdictele Tribunalului de la Haga, nimeni, absolut nimeni nu este răspunzător pentru aceste crime”, a subliniat preşedintele sârb.