Toate anchetele făcute până acum au fost până la momentul incendiului. Proprietarii, problema cu artificiile, cu autorizațiile…Nu s-a început nicio anchetă legată de intervenția din noaptea de 30. Deci nimeni nu anchetează nici până la ora asta dezastrul demonstrat până la urmă de raportul Corpului de Control al premierului, a declarat la RFI Eugen Iancu, membru al Asociației Colectiv GTG și tătăl unui din cei decedați.
Păi mai e puțin și se fac zece luni de la Colectiv. Uitați, exemplul meu. Copilul meu a murit după trei săptămâni de spitalizare. După trei zile avea prima bacterie. A murit cu cinci bacterii. În aceeași săptămână au murit toți …cei patru din Spitalul Sf.Ioan. Pentru mine ca nepriceput în acel moment a fost clar că toți acești copii au fost infestați. Acel ceva a ajuns la maturitate și i-a ucis pe toți, unul după altul. Ulterior am descoperit că acest lucru s-a întâmplat cam cu 30 din cei 37 decedați în urma incendiului. Ei au fost uciși de bacteriile intraspitalicești pe care medicii noștri și Ministerul nu le-au recunoscut decât acum, de curând, la presiunea noastră, spune Iancu.
64 de persoane au murit în urma incendiului de la clubul Colectiv. După publicarea raportului Corpului de Control, șeful DSU, Raed Arafat, a susținut că procedura de declanșare a Planului Roșu a fost respectată. Referitor la presupusele improvizații descrise în raport, Raed Arafat a susținut că tocmai aceste soluții de moment au salvat vieți.
FRAGMENT DIN INTERVIUL ACORDAT DE RFI:
Rep.: Sunt trei paliere pe care înțeleg că doriți să le vedeți acoperite de anchetele procurorilor. Cel care vizează proprietarii clubului Colectiv…
E.I.: Autorizări…toți cei care au autorizat: ISU, Primăria….
Rep.: Este și palierul medical pe care procurorii abia acum încep să-l ancheteze. Și al treilea care este? Cel care privește intervenția la fața locului?
E.I.: Exact.
Rep.: Și cine s-ar face vinovat acolo?
E.I.: Cel care nu a respectat legea creată de el însuși. Mă refer la salvatorul nostru cel mare.
Rep.: La domnul Raed Arafat?
E.I.: Raed Arafat. Dacă luați legea scrisă chiar de el, legea nr. 1/2014, o să vedeți că și-a încălcat propria lege. Când ai vicitme multiple, tot ce însemană peste 18 victime, se declară instantaneu Codul Roșu. Asta implică anumiți factori. Ok, a zis el că este în centrul Bucureștiului și nu trebuie să instaleze corturile. Bun, n-ai instalat corturile. Dar unde ți-a fost medicul de triere? De ce din 178 de răniți, 110 au ajuns cu taxiurile și mașinile personale la spital? De ce nu ai trimis răniții cu fișe de triere? Trebuia să se știe în spitale ce se întâmplă. Gândiți-vă că au ajuns cam la jumătate de oră de la incendiu primii răniți la spitale, iar ăia nu aveau declanșată nicio alarmă.
Rep.: Ați formulat vreo plângere penală în acest sens?
E.I.: O avem pregătită, va fi depusă în câteva zile. Trebuia să o depunem acum o lună, am amânat din anumite motive. Am făcut niște schimbări în ea. Este pregătită, acoperă toată legislația. Dar într-un astfel de eveniment în care ai 200 de răniți, într-un eveniment în care există un raport al Corpului de Control al prim-ministrului, care arată clar ce s-a greșit în acea intervenție, eu cred că procurorii trebuiau să se autosesizeze.
Rep.: Vă bazați în principal plângerea pe concluziile raportului?
E.I.: Nu, nu. Noi ne-am făcut propriile anchete cu specialiști care au studiat legislația, au studiat intervenția. S-au luat mărturii de la martori. Din cauza asta a și durat atât de mult plângerea noastră. Tocmai ca să fie cât mai corectă.