Tatăl Ralucăi Prună, fost securist, are o pensie de 80 de milioane de lei vechi, a declarat luni seară la Antena 3 directorul postului, Mihai Gâdea care a citat investigații făcute de redacția pe care o conduce.
Vasile Prună a fost devoalat recent ca agent al Securitatii in calitate de diplomat in MAE inainte de decembrie 1989 lucrand pe relatia Orient si URSS.
CITITI SI: EXPLOZIV/ Tatal ministrului Justitiei demascat ca ofiter de Securitate de Mircea Raceanu
Pe relatia Orient, Pruna senior a reprezentat Romania lui Ceausescu in timp ce Securitatea sprijinea statele si organizatiile teroriste arabe in lupta impotriva Occidentului, mai multe atentate fiind organizate in comun de Bucuresti si amicii arabi ai fostului dictator.
Vasile Pruna apare pe celebra lista de securisti din MAE a lui Mircea Raceanu, un fost diplomat roman condamnat la moarte de Nicolae Ceausescu pentru spionaj in favoarea americanilor in 1987.
Aceasta lista a aparut in cartea lui Mircea Raceanu, „Infern ‘89” (Editura Silex, 2000).
FRAGMENT DIN CARTEA LUI MIRCEA RACEANU, UNDE APARE TATAL ACTUALULUI MINISTRU AL JUSTITIEI, DESCRIIND INTEROGATORIUL DE LA SECURITATE:
„…lt.-col. Emil Radulescu a avut o scurta convorbire cu anchetatorul Cotoman, dupa care a revenit langa mine. De aceasta data, a scos nu din servieta cu care venise, ci din buzunarul hainei un plic care, de asemenea, continea o serie de fotografii (…) de format mic, 4/6 centimetri, de tipul celor folosite pentru pasaport. Inainte de a le arata, el mi-a atras atentia sa indic numai acele persoane pe care le stiu ca sunt ofiteri de Securitate.
Mi-a aratat aproximativ 35-40 de fotografii, toate apartinand lucratorilor din Ministerul Afacerilor Externe. Ii cunosteam pe absolut toti. Cu multi dintre ei lucrasem ani de zile si stiam ca erau ofiteri de Securitate, pe altii ii banuiam (…): Vasile Pruna, Gheorghe Duta, Ion Dobreci, Vasile Croicu, Ioan Donca, Tudor Valeriu, Teodor Melescanu… (…) Doua aspecte mi-au retinut in mod deosebit atentia: primul a constat in faptul ca plicul nu continea si fotografiile unor lucratori din minister de care eram sigur ca nu erau ofiteri de Securitate, ca de exmplu Ion Besteliu sau Boris Ranghet.
Al doilea aspect a fost modul in care a procedat lt.-col. Radulescu dupa ce mi le-a aratat. De data aceasta, el nu a mai luat nicio notita si nici nu a consemnat, prin declaratie semnata de mine, faptul ca mi le-a prezentat. Mai mult, dupa ce a bagat micile fotografii in plic mi-a spus pe un ton sec si amenintator: „Uita de ele”!” Atentionarea lt.-col. Radulescu mi-a intarit definitiv convingerea ca toti cei ale caror fotografii se gaseau in plic – inclusiv cei pe care pana atunci nu i-am banuit – erau cadre sau colaboratori activi ai Securitatii” (pp. 108-109).
Conform CV-ului oficial, Raluca Pruna ar fi absolvit cursuri de drept la Universitatea Ecologica din Bucuresti intre 1990 si 1994.
Universitatea Ecologica infiintata de Dolphi Drimmer a fost considerata prima fabrica de diplome universitare din Romania si in epoca au fost multe acuzatii privind diplome false.
Interesant e ca la scurt timp dupa absolvire, domnisoara Pruna si-a dat licenta la Universitatea Al I Cuza din Iasi si apoi imediat a devenit asistent universitar la Universitatea din București, Facultatea de Filosofie și Școala Națională de Studii Politice și Administrative, la vremea aceea clubul de cadre al FSN si al urmasilor PCR.
Din anul 2000, Raluca Pruna a fost promovata in relatiile cu Banca Mondiala si institutiiile europene in timp ce tatal ei era ambasador in Ministerul de Externe.