spot_img
21.4 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăExterneTârgul de carte de la Frankfurt se deschide miercuri avându-l ca invitat...

Târgul de carte de la Frankfurt se deschide miercuri avându-l ca invitat pe Salman Rushdie provocând furia Iranului

-

Editori și autori vor dezbate pe tema libertății de a scrie și a publica, la Târgul de carte de la Frankfurt 2015, care se deschide miercuri și la care a fost invitat anul acesta Salman Rushdie, spre marea supărare a Iranului, relatează AFP, transmite Agerpres.

- Reclama -

Originile acestui „rendez-vous” al profesioniștilor din acest sector datează din Evul Mediu și de la inventarea tiparului de către Johannes Gutenberg, nu departe de râul Main, care străbate orașul Frankfurt. Cel mai mare eveniment de profil din lume, târgul reunește în perioada 14-18 octombrie 7.300 de expozanți și speră să atragă 300.000 de vizitatori.

Tonul va fi dat încă de la deschiderea conferinței de presă de marți, prin intervenția scriitorul britanic Salman Rushdie, care este vizat din 1989 de o „fatwa” emisă de ayatollahul iranian Khomeiny pentru volumul său „Versete Satanice”. După 25 de ani, apariția sa în public sub o înaltă supraveghere, a indispus Iranul care a lansat un apel țărilor musulmane să boicoteze evenimentul, în condițiile în care invitată de onoare este țara cu cei mai mulți musulmani din lume, Indonezia.

Teme precum barierele, frontierele și lupta împotriva extremismului se vor afla în centrul discuțiilor timp de trei zile printre cei aproximativ 20 de scriitori din întreaga lume, sub conducerea autoarei daneze Janne Teller. Organizate pentru al doilea an consecutiv, aceste discuții cu scriitori invitați la Frankfurt, grupate în seria „Frankfurt Undercover”, au scopul de a genera idei care să fie capabile să influențeze opiniile politice.

Refugiații din Germania, țară care cunoaște un aflux fără precedent, vor avea intrare gratuită și vizite conduse de un ghid în funcție de țara de origine. Problema accesului la cultură în taberele de refugiați va fi discutată la o conferință organizată în timpul târgului, iar Federația Scriitorilor Germani va lansa un apel oficial la solidaritate pentru toți aceia care au fost nevoiți să fugă de violențele din țara lor.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

VIDEO/A încetat din viață vocea de aur a TVR și a...

0
A încetat din viață, după o lungă suferință, Ioana Măgură Bernard, una din marile voci ale postului de radio Europa Liberă.Ioana Măgură Bernard a...