spot_img
6.5 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăActualitateTâmpeniile din măsurile fiscale

Tâmpeniile din măsurile fiscale

-

Firmele care vând către alte firme vor fi suspuse riscului de a nu mai încasa nimic din cauza limitărilor drastice ale plăților cash între agenții economici propuse de Guvern în pachetul de modificări fiscale, avertizează un director financiar dintr-o companie românească de producție. Mai mult, statul reia obiceiul ce s-a dovedit nelegal de a plasa răspunderea corectitudinii plăților de TVA pe lanțul de plată – acum firmele nu-și vor mai putea deduce cheltuielile cu TVA dacă cei cărora le-au vândut nu înregistrează facturile la ANAF, transmite Profit.ro.

- Reclama -

Plățile zilnice maxime între firme ar urma să fie reduse de la 5.000 de lei la doar 1.000 de lei și plafonul total de plăți cash pe care o firmă le poate face zilnic este redus de la 10.000 de lei la 2.000 de lei. Plățile cash sunt prevalente în rândul magazinelor mici, așa-numitele buticuri, povestește directorul financiar, care a preferat să nu își dezvăluie numele.

- Advertisement -

Guvernul reintroduce și plafonul de cash în casă, care este de 50.000 de lei la finele zilei. Firmele vor fi forțate să plătească în plus pentru ca banii să fie ridicați ai des de către firmele specializate în transport valori.

Și în rândul persoanelor fizice sunt reduse plafoanele de plăți de la 50.000 de lei la 10.000 de lei, adică de la 10.000 de euro la 2.000 de euro. Practic, vânzările de autoturisme second-hand între persoane fizice se vor putea face, în mare măsură, doar prin transfer bancar, spre exemplu

- Advertisement -

O altă limitare care va afecta firmele de bună-credință este la sistemul de facturi electronice. În cazul tranzacțiilor între firme, doar facturile transmise prin e-Factura vor fi recunoscute pentru deducerea cheltuielilor și a TVA. „Așadar, dacă furnizorul nu a încărcat factura în Spațiul Privat Virtual al ANAF, la revedere deductibilitate. De parcă eu client am vreo vină! Sau parcă aș putea influența cumva comportamentul furnizorilor! Cum aș putea determina eu un furnizor să își urce facturile în SPV?! Asta îmi seamănă cu speța legată de TVA-ul dat jos de organul fiscal dacă furnizorul, cel care mi-a emis factura, a făcut prostioare fiscale. Până nu a venit CJUE să clarifice acest aspect, organul a tot dat cu barda la controalele pe TVA”, explică directorul financiar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img