spot_img
8.8 C
București
luni, noiembrie 4, 2024
AcasăAnalizeTaberele militare ale copiilor ruși

Taberele militare ale copiilor ruși

-

- Reclama -

În taberele militare din Rusia, copiii învață să încarce un Kalașnikov și să vâneze teroriști. Emily Sherwin de la Deutsche Welle a stat de vorbă cu participanții fascinați de arme și de lumea militară.

- Reclama -

REPORTAJUL DEUTSCHE WELLE

- Advertisement -
    
Tabara militara pentru tineri rusi (DW/E. Sherwin)

Dimineața începe cu exerciții de înviorare, urmate de un mic dejun cu omletă și fulgi de ovăz, la fel ca în mii de alte tabere școlare din Rusia. Dar imediat după ce își termină masa, cei 30 de copii din tabăra militară „Razvedbat” dintr-o pădure în apropiere de Moscova se îmbracă în uniforme. Denumirea „Razvedbat” e o abreviere a termenului folosit pentru un batalion de recunoaștere, iar simbolul taberei e inspirat din cel al serviciilor secrete militare rusești.

Participanții între 10 și 16 ani sunt împărțiți în trei batalioane în funcție de vârstă. O singură fetiță participă la tabăra militară. Copiii se pregătesc să intre în formație, din difuzoare se aud melodii antrenante din rockul rusesc.

- Advertisement -

Instructorii prezintă programul zilei, printre altele, copiii vor exersa cum se asamblează un Kalașnikov și cum te miști mai bine în teren cu diverse arme. Programul se va încheia cu o partidă de „paintball”. Băieții merg să-și aducă armele.

Scenarii apropiate de realitate 

În ciuda ploii, batalionul numărul unu începe cu un exercițiu în care „curăță” o clădire de teroriști. Băieții coboară de-a lungul clădirii și sar prin geamurile deschise. Instructorul le spune să țipe mai tare la teroriști.

Toți instructorii din tabăra „Razvedbat” au o pregătire militară, unii dintre ei sunt soldați de profesie. Exercițiile din tabără se bazează pe operațiunile reale ale armatei ruse. „Le dăm mai departe copiilor tot ce am învățat în conflictele locale recente, tot ce am văzut acolo, tot ce e nou”, explică instructorul Alexei, care preferă să nu-și spună numele de familie.

Într-o misiune secretă

Nikita din Moscova, un participant de 15 ani, spune că părinții săi nu sunt militari, dar că el se gândește la o viitoare carieră militară. Adolescentul își petrece o parte din vacanța de vară în tabăra „Razvedbat” pentru a afla dacă armata ar putea fi alegerea potrivită pe termen lung.

Exerciții de tragere în tabăra militară (DW/E. Sherwin)Exerciții de tragere în tabăra militară

Atmosfera de aventură din tabără îi place mult, dar noaptea i se pare cam frig în cort. În plus, lui Nikita îi e dor de familie și de prieteni – copiii din tabără nu au voie să-și folosească telefoanele mobile mai mult de jumătate de oră pe zi.

„Aici nu te simți ca un cetățean rus obișnuit, ci ca un soldat, poate chiar unul aflat în străinătate, într-o misiune secretă. E cu totul diferit față de viața de zi cu zi”, spune Nikita. Chiar dacă unii dintre copii sunt trimiși în tabără pentru a învăța să fie mai disciplinați, organizatorii subliniază că e vorba mai ales de un prim contact cu viața militară. Un participant de 14 ani vorbește cu entuziasm despre viitor: „Poate voi deveni chiar mercenar”, îi spune reporterului, dar apoi cei din jur îi indică să schimbe subiectul.

Băieții și jucăriile lor

Programul de două săptămâni curpinde și lecții de prim-ajutor și orientare pe hartă, dar armele par să joace un rol cheie. Participanții încarcă rapid Kalașnikov-uri, le asamblează și le dezasamblează, învață să se miște rapid în ciuda greutății armelor de dimensiuni mari. Sigur că există reguli stricte: armele nu au gloanțe reale și nu pot fi îndreptate spre alte persoane – cel puțin în afara partidelor de „paintball”. Se vede că băieților le plac jocurile de acest fel. „M-am simțit mereu atras de arme”, spune Nikita.

Între două exerciții militare, instructorul Alexei explică: „Dacă ar fi după mine, i-aș pune pe băieți să doarmă cu armele alături. Un bărbat ar trebui să fie înarmat în orice clipă. În fond, e datoria noastră să-i protejăm pe cei slabi, să protejăm femeile. Fără armă, nu ești un bărbat adevărat.”

Colegul său Alexei Skotnikov e ceva mai critic, considerând că pentru copiii mai mici e „prea devreme” să se apropie de arme, din moment ce ar trebui, mai întâi, să dezvolte un sentiment al responsabilității în loc să aibă impresia că fac parte dintr-un joc. „Dar cred că de la 14 ani e bine să fie introduse armele în educația unui copil. Dacă un băiat e suficient de puternic pentru a ține în mână o armă, el trebuie să știe cum să o folosească.” Instructorul e de părere că Rusia are nevoie de o „generație puternică” de „copii decenți”. El crede că o generație întreagă nu a fost crescută cum trebuie după destrămarea Uniunii Sovietice.

După o zi lungă și obositoare, participanții stau de vorbă în jurul focului de tabără (DW/E. Sherwin)După o zi lungă și obositoare, participanții stau de vorbă în jurul focului de tabără

Spiritul patriotic

„Razvedbat” e o tabără privată și nu primește fonduri din partea guvernului. Directoarea Olga Lagutina spune că programul nu vizează în primul rând educația patriotică, ci îmbunătățirea condiției fizice, munca în echipă și responsabilitatea. „Sigur că în final ei ar fi dispuși să-și apere țara și nu ar trece niciodată de partea inamicului. Dar aici nu-i pregătim de război, nici măcar nu vorbim despre război”, insistă Olga Lagutina.

Cu toate acestea, tabăra militară se potrivește cu starea de spirit care domnește în Rusia. Un sondaj finanțat de guvern din iunie relevă că 92 la sută dintre ruși se consideră patrioți, cel mai ridicat procent de când a preluat puterea Vladimir Putin în 2000.

În plus, o directivă a guvernului din 2017 privind „educația patriotică” recomandă taberele militare pentru că acestea dezvoltă sentimentele naționale ale tinerilor. Din 2015 există o mișcare oficială a tineretului patriotic militar în Rusia, un fel de armată a juniorilor. Potrivit ministerului apărării, mișcarea are în jur de 200.000 de membri.

Patriotismul nu figurează în programul oficial al taberei „Razvedbat”, dar a ajuns în mod evident la participanți. Seara, băieții se așează în jurul focului de tabără și vorbesc cu un instructor despre impresiile lor.

„Patriotismul e foarte important pentru mine”, spune Nikita în dialog cu reporterul DW. „Aici în tabără, îi revine un rol important. Dacă ai deja acest sentiment, el devine mai profund în tabără. Nu poți fi aici dacă nu ești patriot.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img