spot_img
10.3 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăEconomieAgriculturaBĂTAIA PE GAZELE DIN MAREA NEAGRĂ: Înalt oficial american trimis la București....

BĂTAIA PE GAZELE DIN MAREA NEAGRĂ: Înalt oficial american trimis la București. Anunțul a fost făcut de lobbyistul gazelor George Maior

-

Secretarul energiei din Statele Unite, Rick Perry, a confirmat interesul de a participa la Summit-ul la nivel înalt al Iniţiativei celor Trei Mări, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2018, afirmă ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, care a avut o întâlnire cu oficialul american.

SUA face un lobby puternic pentru schimbarea legii off shore a gazelor din Marea Neagră, unde acționează Exxon Mobile.

- Advertisement -

Președintele Iohannis a cerut reexaminarea legii off shore pentru ca firmele străine să primească mai mulți bani.

Iohannis retrimite la Parlament Legea gazelor offshore făcând o pledoarie in favoarea companiilor care vor sa ne ia “for free” resursele! Deși ar fi putut sa respingă legea pentru motive absolut întemeiate – legea fiind lipsită de claritate in ceea ce privește modul de calcul al cotei de profit ce se cuvine României – KWI preferă să se situeze fățiș in tabăra exploatatorilor: “la nivel de principiu, este necesar un cadru normativ eficient şi durabil, capabil să asigure o distribuţie echitabilă a beneficiilor între stat şi investitori, care să contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung între cele două părţi, precum şi la consolidarea încrederii în perspectivele economiei naţionale.”Acum nu mai avem niciun dubiu, a comentat pe facebook avocatul Dan Chitic, care a dezvăluit scandalul gazelor.

- Advertisement -

”În contextul discuţiilor avute cu secretarul energiei al Statelor Unite, Rick Perry, am prezentat stadiul realizării segmentului românesc al gazoductului BRUA, exprimându-mi speranţa ca statele participante în acest proiect, şi mai ales Ungaria, să îşi respecte angajamentele asumate la nivel guvernamental, în faţa partenerilor şi a Uniunii Europene. De asemenea, am arătat faptul că Ungaria trebuie să înţeleagă importanţa exploatărilor de gaz de la Marea Neagră şi să acţioneze constructiv, evitând acţiuni sau mesaje incorecte care pot genera confuzii nocive pentru întregul proiect. În plus, am precizat că România are potenţialul istoric, geografic, economic şi strategic de a deveni un hub regional în domeniul energiei”, menţionează George Maior într-o declaraţie transmisă vineri AGERPRES.

George Maior a fost acuzat de generalul Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, că ar fi lobbyistul Exxon Mobile în schimbul unor comisioane substanțiale.

„Valorificarea resurselor naturale ale României în folosul ţării noastre este un obiectiv prioritar. În acest context, am încredere că exploatarea gazelor naturale din sectorul offshore şi onshore şi mai ales proiectele strategice derulate la Marea Neagră vor fi un succes pentru economia şi securitatea României”, subliniază Maior.

În ceea ce priveşte cadrul legislativ din România privind noile exploatări de gaz natural, ambasadorul a reiterat convingerea că procesul urmează ‘‘un curs firesc, echilibrat şi constituţional, în interesul României, care să ţină cont de condiţiile de succes economic de care are nevoie ţara noastră, precum şi investitorii implicaţi”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img