spot_img
-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăAnalizeSummitul abuzurilor sexuale în Biserica Catolică: Această furtună nu va trece

Summitul abuzurilor sexuale în Biserica Catolică: Această furtună nu va trece

-

Sora Veronica Openibo, o călugăriţă nigeriană, a fost una dintre cele trei femei care se adresează unui summit fără precedent de la Vatican privind abuzurile sexuale al clericilor din Biserica Catolică, transmite Mediafax.

- Reclama -

Într-un limbaj clar, direct şi neclintit, Openibo a înfruntat cultura tăcerii în rândul bisericii cu privire la problemele sexuale şi a spus că preoţii sunt prea des pusi pe piedestal. Openibo a criticat, de asemenea, practica de a lăsa clerul în vârstă care abuzează de copii să se retragă liniştit la pensie cu numele nepătat.

„Să nu mai ascundem astfel de evenimente din cauza fricii de a face greşeli”, a spus Openibo, după ce a citit un rezumat al cazurilor de abuz pe care le-a auzit în timpul activităţii sale privind educaţia sexuală în Nigeria.

„De prea multe ori, dorim să păstrăm tăcerea până când furtuna a trecut! Această furtună nu va trece. Credibilitatea noastră este în joc”, a spus ea.

La un moment dat, Openibo părea să privească spre Papa Francisc, care stătea pe marginea dreaptă, când a cerut o politică de „toleranţă zero” faţă de clericii care abuzează de copii.

În apelul pentru „toleranţă zero”, o politică a cărei definiţie pare să varieze foarte mult în rândul catolicilor, Openibo a reiterat apelurile a zeci de supravieţuitori ai abuzurilor adunaţi pentru proteste pe străzile oraşului Vatican în această săptămână.

Purtând ochelari şi vorbind cu blândeţe, ea se adresat direct papei cu „Brother Francisc”. Openibo a spus că i-a admirat sinceritatea şi dorinţa de a recunoaşte greşelile pe care le-a făcut în evaluarea solicitărilor supravieţuitorilor unor abuzuri asupra unui preot din Chile care a fost caterisit anul trecut, şi a episcopilor care şi-au acoperit crimele.

„Vă mulţumim că aţi oferit această ocazie pentru a verifica şi a vedea unde am acţionat ciudat, ignorant, secret şi arogant”, a spus ea.

Openibo a mulţumit, de asemenea, Papei pentru că i-a permis să se adreseze adunării a 190 lideri catolici, dintre care 114 episcopi şi cardinali din întreaga lume.

Aproximativ o duzină dintre participanţi sunt femei, majoritatea din structurile superioare ale ordinelor religioase. „De obicei, sunt doar bărbaţi care vin”, a spus Openibo cu un zâmbet.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img