spot_img
9 C
București
marți, ianuarie 7, 2025
AcasăActualitateSub pretextul voalului islamic, Curtea de Justiție a UE a decis că...

Sub pretextul voalului islamic, Curtea de Justiție a UE a decis că angajatorii le pot interzice angajaților să poarte însemne religioase ale tuturor credințelor

-

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis joi că angajatorii din UE le pot interzice angajaților să poarte voaluri în anumite circumstanțe. Experții spun că acest lucru ar putea duce la excluderea femeilor musulmane din anumite sectoare de muncă.Curtea a specificat, totodată, că interzicerea nu reprezintă discriminare dacă este aplicată tuturor credințelor, chiar dacă anumite credințe le impun practicanților să poarte un anumit cod vestimentar. Decizia vine în contextul în care societatea și instituțiile germane sunt divizate cu privire la purtarea însemnelor religioase, transmite Radio Europa liberă.

- Reclama -

Cazul a fost adus în fața curții de către două femei din comunitatea islamică din Germania, care au fost suspendate la locul de muncă pentru faptul că purtau voal.

- Advertisement -

Ambele femei, o îngrijitoare pentru persoane cu nevoi speciale din Hamburg și o casieră la lanțul de farmacii Mueller, nu purtau voal la momentul angajării, dar au decis să facă asta pe parcurs, la câțiva ani de la angajare.

Angajatorii le-au informat că nu au voie să poarte vălul islamic și le-au interzis femeilor să mai vină la muncă până când acestea vor renunța la el.

- Advertisement -

Curtea a trebuit să decidă dacă interzicerea vălului islamic la locul de muncă reprezintă o violare a libertății exprimării religioase. În final, aceasta a decis în favoarea companiilor.

„O interzicere a purtării unor însemne vizibile cu privire la orientarea politică, filozofică sau religioasă poate fi justificată de angajator dacă este nevoie să afișeze o imagine neutră în ochii clienților pentru a preveni dispute sociale”, a explicat instanța judecătorească.

Cu toate acestea, judecătorii au ținut să clarifice că o astfel de interzicere a voalurilor este justificată doar în contextul în care există o „nevoie reală din partea angajatorului”. Statele Uniunii Europene trebuie, cu precădere, să considere cadrul legal specific țării lor, inclusiv orice lege care asigură protecția libertății religioase.

Țările europene și-au intensificat în ultimele 2 decenii adoptarea de politici interne ce limitează libertatea religioasă a oamenilor.

Conform unui studiu efectuat de către Pew Research Centre, între 2007 și 2017, numărul de state din Europa care au adoptat restricții asupra practicilor religioase a crescut de la 5 la 20.

Aceste restricții variază de la interdicții de a purta simboluri sau îmbrăcăminte cu însemne religioase – în fotografii pentru documente oficiale sau la muncă, până la limitarea îmbrăcămintelor religioase în spații publice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img