spot_img
11.5 C
București
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăAnalizeSub coordonarea PPE, Comisia Europeană a alocat României prin PAC 2023-2027 15,83...

Sub coordonarea PPE, Comisia Europeană a alocat României prin PAC 2023-2027 15,83 miliarde de euro, resurse dedicate susținerii fermierilor prin plăți directe (9,93 miliarde euro) și dezvoltării comunităților rurale (5,87 miliarde euro). Pentru prima dată în istoria PAC, 10% din plățile directe sunt redistribuite fermelor mici

-

Securitatea alimentară reprezintă un pilon fundamental al Politicii agricole comune (PAC) a UE. Prin intermediul PAC, UE oferă fermierilor europeni atât sprijin financiar, cât și acces la tehnologii moderne și programe de instruire, recunoscând contribuția esențială pe care fermierii o au la economia, coeziunea și societatea europeană. 

Datorită Grupului PPE, noua PAC, care a intrat în vigoare în ianuarie 2023, este mai flexibilă ca niciodată, pentru a contribui la sustenabilitatea economică, socială și ecologică a agriculturii europene. Sub coordonarea PPE, Comisia Europeană a alocat României prin PAC 2023-2027 15,83 miliarde de euro, resurse dedicate susținerii fermierilor prin plăți directe (9,93 miliarde euro) și dezvoltării comunităților rurale (5,87 miliarde euro). Pentru prima dată în istoria PAC, 10% din plățile directe sunt redistribuite fermelor mici. Tot în premieră, în 2025 va intra în vigoare condiționalitatea socială, care va proteja inclusiv lucrătorii sezonieri. Finanțarea pentru măsurile ecologice este fără precedent, cotă de 25% pentru ecoscheme este ambițioasă. În plus, pentru prima dată, administrațiile naționale pot corecta erorile făcute cu bună-credință de fermieri, reducând astfel birocrația. 

- Advertisement -

Împreună cu PPE am înființat o rezervă de criză de minim 450 de milioane EUR, pentru a permite un răspuns prompt atunci când fermierii se confruntă cu situați dificile. Utilitatea și funcționalitatea rezervei de criză a fost demonstrată în urma războiul din Ucraina, care a generat o penurie a îngrășămintelor, inflație și perturbări pe piața românească din cauza afluxului unor produse precum cerealele și oleaginoasele, rezultând în circumstanțe dificile pentru continuarea activității fermierilor noștri. Apartenența la grupul PPE mi-a oferit sprijinul și posibilitatea, ca împreună cu colegul Daniel Buda din Comisia AGRI a Parlamentului European, să convingem Comisia Europeană să deblocheze rezerva de criză pentru prima dată în istorie. Astfel, am reușit să asigurăm pentru România, 25,49 milioane de euro fonduri din rezerva de criză a PAC în 2022, și alte 39,78 milioane de euro în 2023, pentru sprijinirea suplimentară a producătorilor români care au avut de suferit în urma războiului de la graniță, inclusiv afluxul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, afirmă europarlamentarul PNL/PPE Dan Motreanu. 

Comisia Europeană a aprobat ca sumele să poată fi suplimentate cu până 200% din bugetele naționale, demonstrând angajamentul instituțiilor de la Bruxelles de a veni cu soluții rapide la nevoile agricultorilor europeni, mai spune el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img