spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeSUA presează Turcia să cumpere rachetele Patriot în timp ce Erdogan face...

SUA presează Turcia să cumpere rachetele Patriot în timp ce Erdogan face cu ochiul rușilor

-

SUA au aprobat miercuri vânzarea sistemului lor antirachetă Patriot către Turcia, pentru o sumă totală de 3,5 miliarde de dolari, a anunţat administraţia americană, relatează AFP și 
Agerpres.

- Reclama -

Decizia, căreia Congresul SUA i se poate opune, se vrea o „alternativă” la sistemul antirachetă rus S-400, pe care Ankara vrea să îl cumpere în pofida avertismentelor americane, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

„Am avertizat clar Turcia că potenţiala achiziţie a sistemului S-400 ar putea pune sub semnul îndoielii” vânzarea către Ankara a avioanelor de luptă americane F-35 şi ar expune-o la sancţiuni din partea SUA, a adăugat el.

„SUA au explicat mult vreme că vor să coopereze privind apărarea antiaeriană şi antirachetă cu Turcia şi i-au propus în ultimii ani să ia în considerare sistemul Patriot, care este compatibil cu NATO. Dacă Turcia va decide să accepte această propunere de vânzare, ar fi cea mai bună alegere pentru nevoile sale de apărare”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Mingea este acum în terenul Turciei, scrie AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan estima în urmă cu câteva săptămâni că ţara sa are „nevoie” de sistemul antiaerian rus S-400. Un acord de achiziţie în acest sens a fost semnat, dar americanii au intensificat presiunile pentru a se opune acestei tranzacţii.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img