spot_img
27.9 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăExterneSUA cer extrădarea celor șapte oficiali FIFA deținuți în Elveția

SUA cer extrădarea celor șapte oficiali FIFA deținuți în Elveția

-

Elveția a anunțat, joi, că a primit cererile de extrădare emise de Statele Unite pentru cei șapte responsabili ai Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) și ai unor organizații afiliate arestați în data de 27 mai la Zurich, la cererea justiției americane, într-un presupus scandal de corupție.

- Reclama -

”Cererile formale au ajuns ieri seară (miercuri, n. red.) la ministerul federal de justiție”, a anunțat guvernul într-un comunicat, transmite Agerpres.

Statele Unite aveau termen până în data de 3 iulie pentru a prezenta formele de extrădare sau puteau cere o prelungire a acestui termen.

Cererile de extrădare au la bază mandate de arest emise pe 20 mai de către Parchetul Districtului Est din New York, care le acuză pe aceste persoane că ar fi primit mită de peste 100 de milioane de dolari, din partea societăților de marketing sportiv pentru a obține drepturile comerciale și de televiziune ale mai multor competiții de fotbal din Statele Unite și America de Sud.

Elveția le va acorda celor șapte persoane arestate un termen de 14 zile pentru a lua poziție față de cererile de extrădare, termen ce poate fi prelungit, încă 14 zile, ”pentru motive serioase”.

Apoi, ministerul elvețian de justiție va decide, ”în săptămânile următoare”, pe baza cererilor de extrădare, a audierii deținuților și a părerii lor, dacă aceștia trebuie extrădați.

Cele șapte persoane arestate de autoritățile elvețiene pe 27 mai sunt Jeffrey Webb (în momentul reținerii președintele CONCACAF, președintele federației Insulelor Cayman, membru al Comitetului Executiv al FIFA), Eduardo Li (membru al Comitetului Executiv al FIFA, președintele federației costaricane), Julio Rocha (responsabil cu dezvoltarea FIFA, președintele federației din Nicaragua), Costas Takkas (colaborator al președintelui CONCACAF, Jeffrey Webb), Eugenio Figueredo (vicepreședinte FIFA), Rafael Esquivel (membru în Comitetul executiv al CONMEBOL, președintele federației din Venezuela), José Maria Marin (membru al Comitetului de organizare a FIFA pentru fotbalul olimpic, fost președinte al Confederației braziliene de fotbal).

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...