spot_img
23.5 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăExterneSUA au expulzat 2 diplomați cubanezi la ONU

SUA au expulzat 2 diplomați cubanezi la ONU

-

Guvernul de la Havana a denunţat joi drept „nejustificată” expulzarea a doi diplomaţi cubanezi acreditaţi la ONU, pe care SUA îi acuză „de activităţi care aduc atingere securităţii naţionale americane”, transmit AFP și Agerpres.

Original Caption: Fidel Castro said in a telecast on May 27th, that U. S. action in halting technical aid was „reprisal” for U. S. „annoyance” over Cuba’s giving a million dollars worth of disaster aid to Chile. He termed the U. S. technical aid „insignificant.”
- Reclama -

„Resping categoric expulzarea nejustificată a doi funcţionari ai Misiunii Permanente ai Cubei pe lângă ONU şi înăsprirea restricţiilor de deplasare pentru diplomaţi şi familiile acestora”, a postat pe Twitter ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez.

„Este o calomnie vulgară acuzarea lor de comiterea de acte incompatibile cu statutul diplomatic”, a adăugat şeful diplomaţiei cubaneze.

Washingtonul a anunţat joi expulzarea celor doi diplomaţi. Cererea ca aceştia să părăsească imediat teritoriul american a fost notificată ministerului cubanez al afacerilor externe.

Misiunea Cubei pe lângă ONU numără 16 funcţionari, iar expulzarea celor doi diplomaţi a avut loc cu puţin timp înaintea începerii celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care are o mare însemnătate pentru regimul cubanez, acesta prezentând, în cadrul fiecărei sesiuni anuale, o moţiune prin care denunţă embargoul american în vigoare începând din 1962.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, i-a acuzat pe cei doi diplomaţi că au abuzat de dreptul de reşedinţă pe teritoriul SUA pentru „a încerca să realizeze operaţiuni de destabilizare”.

Ea a mai adăugat că „deplasările în interiorul SUA a tuturor membrilor Misiunii Permanente a Cubei pe lângă Naţiunile Unite vor fi de acum înainte limitate, în esenţă, la insula Manhattan”, zona new-yorkeză în care se află sediul organizaţiei internaţionale.

Administraţia Trump a întors spatele politicii de apropiere de Cuba lansată de preşedintele Barack Obama. Disensiunile s-au accentuat din momentul în care Washington a decis să acţioneze în sensul înlăturării de la putere a preşedintelui socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, aliat al Havanei. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...