Americanii dau înapoi în criza iraniano-saudită după atacul cu drone

0
32

Secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat în turneu în zona Golfului, a dat asigurări joi, la Abu Dhabi, că SUA favorizează „o soluţie paşnică” în relaţia conflictuală cu Iranul, pe care îl acuză că se află la originea recentelor atacuri împotriva instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită, transmite AFP.

La încheierea întrevederii cu puternicul prinţ moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, şeful diplomaţiei americane a menţionat în faţa presei existenţa unui „consens” în Golf privind responsabilitatea Iranului în comiterea acestor atacuri.

„Suntem aici pentru a construi o coaliţie destinată atingerii păcii şi unei soluţii paşnice”, a declarat Pompeo înainte ca avionul său să decoleze spre Washington. El a adăugat că speră ca Iranul să vadă lucrurile „în acelaşi mod”.

Preşedintele american Donald Trump l-a trimis marţi pe Mike Pompeo la Jeddah pentru a discuta despre reacţia la atacurile împotriva regatului saudit aliat.

Solicitat de postul de televiziune CNN, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a declarat că un atac american sau saudit ar declanşa „un război total” şi a precizat că ţara sa nu doreşte război, dar nu ar ezita în cazul în care va fi nevoită să se apere.

În cadrul vizitei secretarului de stat american în Arabia Saudită, cele două părţi „au convenit că regimul iranian trebuie considerat responsabil pentru comportamentul său agresiv, imprudent şi ameninţător”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

În aceeaşi zi, Riadul a dezvăluit noi rezultate ale anchetei deschise şi a dat asigurări că atacul a fost „sponsorizat incontestabil de Iran”.

Susţinuţi de Teheran, rebelii yemeniţi au revendicat acest atac, ameninţând de asemenea să aibă drept ţintă Emiratele Arabe Unite, un membru cheie al coaliţiei anti-Houthi care, din 2015, intervine în Yemen de partea guvernului recunoscut de comunitatea internaţională.