Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a decis intrarea tinerilor în grevă japoneză în marile centre universitare, ca avertisment pentru Parlamentul României și Ministerul Educației și Cercetării Științifice să facă demersurile necesare pentru schimbarea legii educației și creșterea participării studenților la alegerile conducerii instituţiilor de învăţământ superior, transmite Radio France Internationale.
Studenții din mai multe centre universitare au afişat banderole albe, inscripționate cu „25%”, pentru a atrage atenția că vocea lor trebuie să conteze atunci când sunt aleși cei care conduc universitățile. Preşedintele ANOSR, Cristian Popescu, a explicat la RFI că, în urma unui raport realizat în ultimii trei ani, s-a tras concluzia că de la reducerea la 10 % a participării studenţilor la alegerea rectorilor s-a constatat că drepturile studenților în universități s-au redus. „Studenții sunt nemulțumiți de faptul că nu sunt consultați referitor la informațiile de multe ori învechite din cursurile pe care le primesc, că nu s-au mai făcut investiții în construirea de cămine și cantine noi, că nu au mai crescut bursele de câțiva ani de zile, că bursele sociale nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime de cazare și masă sau că universitățile percep o serie de taxe din ce în ce mai mari, unele dintre ele fiind chiar ilegale”, a explicat şeful alianţei studenţeşti din spatele grevei.
La demers au participat studenţii din principale universități, între care Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Politehnică, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea „A.I.Cuza” Iași, Universitatea Babeș-Boylai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Univesitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara şi Universitatea Politehnica Timișoara.
“Anul universitar 2015-2016 e cel în care se vor alege din nou cei care vor conduce universitățile în următorii 4 ani, iar noi, studenții, nu contăm mai deloc în acest proces. Deși în universitate studenții sunt aproximativ 90% din membrii comunității academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci când vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul dă tonul schimbărilor în universitate, iar atunci când studenții nu contează la alegeri, majoritatea schimbărilor vor fi pentru binele cadrelor didactice și nu ale studenților”, se arată într-un comunicat.
Preşedintele ANOSR, Cristian Popescu, a avertizat că, dacă în următoarele două săptămâni nu se văd acțiuni concrete în sensul modificării legii, tinerii vor recurge la alte acţiuni de protest pentru a convinge autorităţile că „universitățile trebuie să fie pentru studenți, nu invers.”