Home Analize Strategul economic al PSD: Faptul că mâine dimineață un euro este tot...

Strategul economic al PSD: Faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei, se datorează unor instituții și unor oameni care au luat decizii. Tristul adevăr este că majoritatea oamenilor sunt interesați aproape exclusiv de rezolvarea problemelor curente, ale lor și apropiaților

0

Faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei, se datorează unor instituții și unor oameni care au luat decizii/au lucrat asiduu în ultima perioadă, a scris azi strategul economic al PSD, profesorul ASE Cristian Socol, pe pagina proprie de Facebook.

El acuză că societatea românească e interesată doar de rezolvarea problemelor la nivel de familie, la nivel de companie și are mai puțin viziune macro. „It’s the economy, stupid!”, spunea Bill Clinton în campania prezidențială din 1992, la sugestia strategului politic american James Carville, subliniind astfel importanța strategică a temelor economice pentru alegători. Tristul adevăr este că majoritatea oamenilor sunt interesați aproape exclusiv de rezolvarea problemelor curente, ale lor și apropiaților. Predomină astfel analiza microeconomică (la nivel de familie, la nivel de companie) și pe spații reduse și foarte foarte puțin viziunea macroeconomică. Majoritatea cetățenilor iau bunurile publice ca fiind date, ca și cum acestea ar fi funizate gratis de către o ființă omniscientă. Iată de exemplu, pacea. Iată un alt exemplu, stabilitatea macroeconomică și financiară. Și putem enumera rapid infrastructura, sănătatea, educația, apărarea și ordinea publică, serviciile de urgență s.a.m.d Nu. Acestea nu sunt nici gratuite și nici nu se produc singure. Acestea costă – mult chiar – și pentru a fi furnizate, niște oameni muncesc, gândesc  … deci există – a scris Cristian Socol pe Facebook.

El a completat că „faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei, faptul că toate plățile realizate din Trezorerie se fac la timp și în cuantumul cuvenit, faptul că afacerile și vânzările au mers liniștite, faptul că România și-a onorat fără sincope obligațiile financiare internaționale, faptul că depozitele și investițiile financiare sunt în siguranță, faptul că nu există dificultăți în plățile curente, și multe altele, se datorează unor instituții și unor oameni care au luat decizii / au lucrat asiduu în ultima perioadă”.  

Economistul PSD nominalizează responsabilii care, în viziunea lui, au adus stabilitate. „Dacă decidenții din Guvern, începând de la Primul Ministru, Miniștrii și Secretarii de stat nu luau deciziile rationale și la timp, dacă decidenții politici de vârf nu lăsau orgoliile personale și electorale la o parte și nu găseau soluții pentru formarea Guvernului, dacă decidenții și experții din BNR nu adecvau corect rezervele valutare internaționale pentru a putea interveni, dacă decidenții și experții din Ministerul Finanțelor nu calibrau corect bufferul / rezerva financiară din Trezorerie pentru vremuri grele încă din vara / toamna acestui an, dacă decidenții / experții din Autoritatea de Supraveghere Financiară nu asigurau predictibilitatea și stabilitatea pieței bursiere și a pensiilor private, dacă diviziile economice din serviciile secrete nu activau procedurile de stabilizare la nivel macroeconomic și financiar, dacă toate aceste instituțiii și multe altele nu aveau algoritmi / proceduri de avertizare timpurie si soluții compatibile cu managementul crizei… mâine, când vă întorceați din vacanță găseați o Românie în haos financiar, cu probabilitate ridicată de a se confrunta cu evenimente fiscal-bugetare nedorite. O instabilitate macroeconomică și financiară care ar fi ”hrănit” atacuri hybrid, atacuri speculative precum și încercarea de a destabiliza instituțional și financiar România. Panică, haos, incertitudine”.

Ad

Exit mobile version