spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăActualitateStranie, suspectă coincidență: fix de ziua națională a SUA, marele partener strategic...

Stranie, suspectă coincidență: fix de ziua națională a SUA, marele partener strategic al României, liderul PSD, Marcel Ciolacu, merge la Berlin și declară Germania drept partenerul principal al României, vrea parteneriat strategic, înalță osanale Germaniei pînă la cer și reclamă trupe germane permanente în țara noastră

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Stranie, suspectă coincidență: fix de ziua națională a SUA, marele partener strategic al României, liderul PSD, Marcel Ciolacu, merge la Berlin și declară Germania drept partenerul principal al României, vrea parteneriat strategic, înalță osanale Germaniei pînă la cer și reclamă trupe germane permanente în țara noastră. Poziții atît de tranșante încît impun automat întrebarea dacă nu cumva premierul PSD s-a decis să forțeze jocul politico-electoral pe cartea germană, știind că cea americano-franceză e deja ocupată de alții.

Ce a declarat Ciolacu la Berlin, de ziua SUA, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, dar și într-un interviu pentru Antena 3:

– ”Germania este partenerul principal al României şi nu de o zi-două, este de foarte mult timp partenerul principal şi cred că ridicarea la o dimensiune strategică a relaţiei dintre România şi Germania, mai ales în contextul unei crize de securitate, se impunea în acest moment.”

– ”Germania este totuşi motorul economic al Europei şi este corect să îi dăm Cezarului ce este al Cezarului”.

– ”În sfârşit şi România este un stâlp pentru Germania, dar şi Germania este un stâlp pentru România. Intrăm într-o altă dimensiune a relaţiilor şi politice şi economice şi strategice în interiorul NATO, pentru prima oară, în ultimii 32 de ani. I-am şi mulţumit public cancelarului Olaf Scholz pentru acest anunţ. În Germania nu se numeşte parteneriat strategic, este o linie de acţiune strategică şi din acest moment vom avea echipe comune care vor creiona acest parteneriat strategic”.

– ”Sunt două proiecte mari, aderarea la OCDE şi aderarea la Spaţiul Schengen. Amândouă sunt două proiecte de ţară, nu sunt ale unui premier, ale unui preşedinte, a unleui partid politic. Sunt proiecte de ţară la care toată lumea trebuie să construiască. Am văzut astăzi determinarea pentru a se implica a cancelarului Olaf Scholz. Vom vedea cât de mult va reuși.”

”Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldaţi. Eu sper cât de curând pe teritoriul României să avem militari germani permanenţi. Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente şi sper ca împreună cu domnul cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens şi în acest demers”.

Trăgînd linie și adunînd.

De ziua Statelor Unite, Ciolacu ridică Germania la rangul de cel mai important partener al României. Un nou Mare Licurici intră în scenă. ”Geboren am 4. Juli”.

Vrea ridicarea oficială a relației celor două state la un nivel superior, echivalent al unui parteneriat strategic, cel puțin ciudat în situația în care ambele țări sunt membre UE.

Lustruiește din greu imaginea Germaniei, declarînd-o regina economiei europene.

Dar, cel mai stupefiant, vrea trupe germane permanente în România.
Trebuie spus că Germania nu are, pînă în acest moment, nicăieri în lume trupe staționate permanent.
La nivelul lunii martie, conform siteului oficial al armatei germane, Bundeswehr, soldații nemți sunt implicați în douăsprezece operațiuni pe trei continente. În total, aproximativ 2.700 de militari sunt în prezent dislocați în operațiuni în străinătate, dar nicăieri cu statut de staționare permanentă.

Recent, pentru prima dată după al doilea război mondial s-a pus problema unei prezențe permanente a 4.000 de soldați germani în Lituania, din cauza amenințării Rusiei, la această prezență făcînd referire și Ciolacu.
Doar că e vorba de un proiect, va trebuie aprobarea parlamentului german și, oricum, nu ar fi operațional mai devreme de 2-3 ani. În plus, țările baltice sunt lipite de colosul rus în mod direct, ceea ce nu e cazul României.

E de așteptat ca solicitarea lui Ciolacu, venită fix în ziua în care Klaus Iohannis transmitea că ”Recunoştinţa noastră se îndreaptă către trupele americane din România pentru contribuţia lor la securitatea euroatlantică”, să ridice nenumărate semne de întrebare la nivel european.
Foarte probabil le-o fi ridicat chiar cancelarului Scholz însuși.

Să fie o simplă coincidență că jurămintele de iubire ale premierului către Germania – țară condusă de un premier social-democrat – au fost livrate de ziua SUA?
Ori Marcel Ciolacu a găsit ocazia de a încerca peste capul americanilor, în ale căror grații e greu de crezut că va reuși să intre vreodată cu adevărat, o alianță politică solidă cu o țară extrem de influentă la noi?
Și dacă da, cum va fi decriptată peste Ocean ”misiunea Berlin” a liderului PSD? 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img