spot_img
22.4 C
București
luni, iulie 4, 2022
AcasăhighlightStolojan: Guvernul Cioloş va fi supus unei presiuni sociale imediat după 1...

Stolojan: Guvernul Cioloş va fi supus unei presiuni sociale imediat după 1 ianuarie

-

România are un haos total în sistemul de salarizare în sectorul public. Iată ce declară la RFI europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan. El spune că partea pozitivă a proiectului de buget pe 2016 e faptul că menţine măsurile de relaxare fiscală, iar partea negativă o reprezintă regimul redevenţelor.

- Reclama -

Întrebat dacă este mulţumit de proiecţia bugetară pe 2016, Theodor Stolojan a răspuns: „Da şi nu. Guvernul Cioloş îşi asumă întreaga responsabilitate pentru proiectul de buget pe care-l prezintă Parlamentului, pentru că el nu poate invoca faptul că un Guvern precedent a luat o serie de măsuri care ar putea să fie bune sau rele pentru economie. Odată ce prezinţi proiectul de buget, îţi asumi întreaga responsabilitate pentru ce cuprinde el”.

Fostul premier spune că „partea pozitivă a acestui proiect de buget este faptul că menţine măsurile de relaxare fiscală, reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%, reducerea impozitului pe dividende, ca şi alte măsuri de relaxare fiscală”.

„Spuneam da şi nu. Nu în ce sens? Iată, facem un proiect de buget din nou fără să ştim care este regimul redevenţelor pentru tot ce înseamnă extracţia de resurse naturale în România, în special ţiţei şi gaze naturale. Or aici noi considerăm că sectorul energetic este un sector strategic pentru România şi este incredibil că în câţiva ani, în 2014 a expirat şi interdicţia de a modifica redevenţele cu Petrom, prin contractul de privatizare s-a prevăzut că zece ani nu putem schimba nimic în ce priveşte redevenţele, iată intrăm în 2016 şi România nu are clarificat un element esenţial de care depind investiţiile în acest sector strategic pentru România. Aceasta pe partea de resurse”, afirmă Theodor Stolojan.

Deputatul european atrage atenţia că „pe partea de cheltuieli, din păcate, situaţia este mult mai complicată. Avem un haos total în sistemul de salarizare în sectorul public. Acest haos a început prin măsura pur şi simplu iresponsabilă luată de fostul premier interimar, în ultima zi în care exercita mandatul de premier interimar, respectiv domnul Oprea, de a majora de trei ori salariile miniştrilor, după care sigur că a pornit o întreagă mişcare de revendicări pe bună dreptate şi iată am ajuns în situaţia în care în loc de a avea pentru 2016 acea lege coerentă a sistemului de salarizare în sectorul public, avem fel de fel de măsuri luate pe picior, ba majorare, ba cu 10%, ba cu 25%”.

Theodor Stolojan crede că „Guvernul va fi supus unei presiuni, care va începe imediat după 1 ianuarie (…), din partea diferitelor categorii de salariaţi din sectorul public, care deşi au primit 10% creştere generală de salarii, nu sunt mulţumiţi cu locul pe care îl ocupă în această ierarhie a salarizării din sectorul public”.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...