Home Analize Statul ungar a redevenit proprietarul aeroportului din Budapesta

Statul ungar a redevenit proprietarul aeroportului din Budapesta

0

Am recâştigat aeroportul, este din nou în mâini maghiare – a anunţat, joi, Márton Nagy, ministrul ungar al Economiei Naţionale, potrivit comunicatului remis de instituţia pe care o conduce.

După mai bine de un an de negocieri intense, în data de 6 iunie 2024 a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare al companiei Budapest Airport Zrt., care operează aeroportul „Liszt Ferenc”. Astfel, tranzacţia a fost finalizată şi, după aproximativ 20 de ani, statul ungar este din nou proprietarul majoritar al aeroportului – se arată în document.

În anul 2005, guvernul Gyurcsány a înstrăinat acest bun naţional semnând un contract de administrare a activelor extrem de dezavantajos pentru stat. Deţinerea aeroportului este o chestiune de suveranitate care are o importanţă strategică nu doar pentru transportul de persoane şi turism, ci şi pentru transportul de mărfuri, fiind una dintre arterele vitale ale economiei – se precizează în comunicat.

Cumpărarea Budapest Airport Zrt. este tranzacţia economică cea mai complexă şi cu cea mai mare valoare din perioada post-comunistă – se subliniază în comunicat. Negocierile au avut loc în două etape, între compania de Investiţii Internaţionale Corvinus (Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.) şi VINCI Airports.

Tranzacţia de vânzare-cumpărare reprezintă o valoare record chiar şi în context central-european.

În urma acordului de joi, statul ungar va deţine 80% din acţiunile Budapest Airport Zrt., în timp ce partenerul francez VINCI va deţine 20%. Preţul de achiziţie este de 3,1 miliarde de euro, iar prin acordul reuşit cu consorţiul de creditori, împrumutul de 1,44 miliarde de euro, contractat de proprietarii anteriori, a fost prelungit – se precizează în comunicat.

Pentru cumpărare, statul a vândut mai multe active. Recent, Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., deţinută 100% de statul ungar, a vândut cu succes acţiunile deţinute în Erste Bank Hungary Zrt. şi în Yettel Magyarország, precum şi cea mai mare parte a participaţiei deţinută în companiile VIG din Ungaria (statul şi-a redus participaţia de la 45% la 10%). Încheierea financiară a celor trei tranzacţii a generat venituri semnificative, de peste 700 de milioane de euro pentru stat, care au fost utilizate pentru finanţarea cumpărării aeroportului din Budapesta. Partea rămasă din preţul de achiziţie a fost finanţată de Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. printr-un împrumut de dezvoltare de la Eximbank şi printr-o majorare de capital efectuată de la buget – a informat Ministerul Ungar al Economiei Naţionale.

Ad

Exit mobile version