Statul român obligat să îi plătească despăgubiri fostului ministru Victor Babiuc în procesul MApN-Gigi Becali

0
363

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a obţinut daune de 1.900 de euro de la statul român, pentru că procesul în urma căruia a fost condamnat la închisoare a durat prea mult. Numai că România nu a fost condamnată în cauza deschisă de fostul demnitar. Țara noastră şi-a recunoscut vina şi a negociat cu avocaţii lui Victor Babiuc o înţelegere amiabilă, transmite Digi 24.

Inițial, Victor Babiuc a refuzat, dar a fost obligat de Curte să accepte despăgubirea.

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a ajuns în spatele gratiilor în mai 2013. A fost condamnat definitiv pentru că a girat un schimb de terenuri între Armată şi omul de afaceri George Becali, care a păgubit Ministerul Apărării cu aproape 900.000 de dolari.

Decizia definitivă a fost pronunţată după o anchetă care a durat aproape şapte ani. Motiv pentru fostul demnitar să ceară în 2014, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), condamnarea României pentru durata excesivă a procedurilor. Pentru a evita o condamnare, România a încercat să negocieze.

„Guvernul a recunoscut durata excesivă a procedurilor judiciare. S-a oferit să plătească petenţilor sumele comunicate şi a cerut Curţii să scoată cauzele de pe rol, aşa cum prevede Convenţia”, a transmis CEDO.

Deşi reprezentanţii fostului ministru au refuzat să cadă la învoială, Curtea a decis să accepte totuşi propunerea României, iar cauza a fost scoasă de pe rol.

De altfel, potrivit unei centralizări realizate de site-ul juridice.ro, decizii similare au fost luate în 130 de procese anul trecut, care au costat România aproape 340.000 de euro. În alte 155 de cauze, statul s-a înţeles cu părţile, fiind de acord să plătească încă jumătate de milion de euro pentru renunţarea la procese. Reprezentantul ţării noastre în procese spune însă că numărul cauzelor este în scădere.

În urma condamnărilor pronunţate anul trecut în privinţa ţării noastre, statul a plătit şapte milioane de euro.