spot_img
20.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăAnalizeSTATUL PARALEL DE LA ROMEXPO/ Camera de Comerț vrea să avizeze ziariștii

STATUL PARALEL DE LA ROMEXPO/ Camera de Comerț vrea să avizeze ziariștii

-

Recentul proiect de legislativ al coaliției de guvernare prin care Camera de Comerț și Industrie a României – un ONG eminamente privat – ar urma să încaseze taxe anuale de la toate firmele din țară conține încă o prevedere scandaloasă, legată de jurnaliști, transmite Inpolitics.
Semnalul de alarmă e tras de deputata PNL Elena Hărătău, care spune, într-o declarație parlamentară, că ”Presa liberă nu are nevoie de certificat de competenţe de la nişte funcţionari”.

Vorbind despre proiectul amintit, Hărătău atrage atenția: ”Prea uşor s-a trecut peste o altă prevedere, pe care eu aş numi-o otrăvită, a acestei iniţiative, care nu este pusă în dezbatere nici măcar pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie. Camerele de comerţ ar urma să certifice competenţele administratorilor fiecărei firme. Revenind la presă, asta înseamnă că toţi ziariştii, dar mai ales cei vechi, cu experienţă, care şi-au înfiinţat o firmă pentru un ziar sau o televiziune online, să ceară un certificat care să ateste că sunt competenţi să îşi conducă afacerea de presă. De la cine să ceară? De la nişte funcţionari care nu au scris în viaţa lor o ştire. 
Propun un mic exerciţiu de imaginaţie. Amar, ce-i drept. Să luăm trei mari ziare de după Revoluţie. ”România liberă”, înfiinţată în 1989 de ziariştii-dizidenţi Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă şi Anton Uncu, ”Cotidianul”, fondat în 1991 de Ion Raţiu şi condus de ziarista Doina Bâscă, şi ”Evenimentul zilei”, înfiinţat în 1993 de Ion Cristoiu. Cum ar fi fost ca jurnalişti care au făcut istorie în acea perioadă să dea examen de competenţe cu nişte funcţionari de la fostul Comitet de Cultură şi Educaţie Socialistă? Având în vedere poziţia lor politică, probabil ar fi fost consideraţi incapabili să conducă o afacere în domeniul presei” mai spune deputata.
Care face un apel către colegi: ”Solicit, pe această bază, o mai mare responsabilitate atunci când noi, parlamentarii, semnăm iniţiative legislative despre care nu ştim de unde vin sau ce urmăresc, pentru a nu pune piedici democraţiei noastre. Iar democraţia nu poate exista fără presă liberă”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img