Home Controversa Zilei de Andrei Bădin STASI din spatele cancelarului german CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

STASI din spatele cancelarului german CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

0

de Andrei Bădin

În Germania Federală au apărut mai multe file dintr-un dosar STASI (securitatea comunistă est germană) de „urmărire” al actualului cancelar Olaf Scholz. În tinerețe, Scholz a fost un marxist convins și un fan al regimului comunist din Germania Democrată. Era vicepreședinte al mișcării studențești din Germania de Vest a Tinerilor Socialiști (Josos) și vizita des Germania de Est. În același timp milita împotriva rachetelor americane din Germania Federală și propunea în cadrul partidului ieșirea din NATO.

Dosarul de „urmărire” STASI nu conține nimic compromițător despre Scholz, ci doar o prezentare a acțiunilor sale în sprijinul guvernului comunist din Germania de Est. La un moment dat, actualul cancelar german a stat într-o emisiune televizată sub portretul liderului Partidului Comunist Ernst Thälmanns, care în anii Republicii de la Weimar a descris SPD-ul condus acum de Scholz drept „social fasciști”.

Modul de acțiune al STASI nu diferea de cel al serviciilor „frățești”. Și de aceea din modul de organizare al Securității putem înțelege mai bine ce spunea, de fapt, STASI. În mai aproape toate cazurile aveam două dosare: unul de racolare și unul de urmărire. Aici nu știm dacă pro comunistul Scholz era doar din convingere un susținător al Germaniei de Est sau existau și alte resorturi. Presa din Germania însă nu își pune întrebări și îl prezintă pe Olaf Scholz ca un soi de victimă cu toate că din filele prezentate reiese doar că acesta a fost un vest-german profund fascinat de comunismul din Germania de Est. În nici un caz o victimă. Posibil să fi fost doar un păcat al tinereții.Dar…

Nu știm nici dacă STASI l-a „livrat” sau nu mai departe fraților mai mari de la Moscova așa cum era obiceiul, mai ales că era un pește mărișor iar dosarul de urmărire confirmă că est-germanii puneau ceva mărci în el. Putem doar bănui…Ceea ce știm azi e faptul că Scholz la fel ca și alți lideri germani este foarte binevoitor cu Rusia.

Agence France Presse îl caracteriza astfel după ce a câștigat alegerile: Nu a apărut nicio biografie a viitorului cancelar, totuşi fost ministru de mai multe ori şi ex-primar al Hamburgului, al doilea oraş al ţării.Descris de revista Der Spiegel drept ‘întruchiparea plictiselii în politică’, Scholz a parcurs toate eşaloanele acţiunii publice începând din anii 1970.Născut la Osnabrück la 14 iunie 1958, dintr-un tată comis-voiajor şi o mamă casnică, a intrat încă din 1975 în puternica mişcare de tineret a SPD, ‘Jusos’.Cariera sa a decolat cu adevărat atunci când social-democratul Gerhard Schroeder a devenit cancelar.

O prezentare cu două chei: lipsa unei biografii complete și promovarea de către Gerhard Schroeder, un personaj în fața căruia ușile Kremlinului se deschid ca prin farmec…

Ad

Exit mobile version