spot_img
3.3 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAnalizeStarlink-ul lui Musk din Ucraina a fost dezactivat

Starlink-ul lui Musk din Ucraina a fost dezactivat

-

Sistemul de comunicații prin satelit Starlink folosit de personalul militar al Ucrainei s-a prăbușit, a declarat marți liderul mișcării Suntem împreună cu Rusia, Vladimir Rogov.

- Reclama -

„Sistemul de comunicații Starlink din spațiul post-ucrainean controlat de regimul Zelensky a fost dezactivat, potrivit mai multor surse. Rachetele de marți au invalidat o serie de terminale Starlink. Statul Major al Ucrainei este aproape de a pierde controlul asupra forțelor sale”, a scris Rogov. pe canalul său Telegram.

Nu a existat încă o confirmare oficială din surse ucrainene.

Pe 7 octombrie, Financial Times a citat oficiali ucraineni spunând că Starlink a început să funcționeze defectuos în zona operațiunii militare speciale a Rusiei. Au fost înregistrate întreruperi „catastrofale” în regiunile Donbass, Herson, Zaporojie și Harkov. Cotidianul a spus că eșecurile au provocat panică în armata ucraineană. Experții ucraineni intervievați de FT și-au exprimat suspiciunea că problemele de comunicare din aceste regiuni s-ar fi putut datora unei decizii deliberate a companiei americane SpaceX, care a lansat Starlink, de a restricționa accesul pe teritoriul controlat de Rusia. Perturbarile indică o lipsă de cooperare între conducerea militară a Ucrainei și SpaceX, au spus analiștii.

Pe 27 februarie, fondatorul și proprietarul SpaceX, Elon Musk, a anunțat că a deschis accesul la sistemul său global de comunicații prin satelit Starlink în Ucraina. În martie, presa americană a raportat că armata ucraineană folosea sateliții Starlink pentru lovituri împotriva trupelor ruse, deoarece nu existau canale alternative de comunicare. Pe 3 octombrie, Musk a spus că SpaceX a cheltuit 80 de milioane de dolari pentru a lansa și menține Starlink în Ucraina.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img