Membrii Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI se reunesc miercuri pentru a discuta pe tema prevenției în România din perspectiva evoluției riscurilor teroriste, ca urmare a atentatelor care au avut loc la Bruxelles, a anunțat marți președintele acestui for, deputatul Georgian Pop.
„Dacă sistemul de securitate din Belgia ar fi reușit să fie eficient în prevenție, ar fi monitorizat, ar fi arestat și ar fi expulzat pe acei oameni, pe acei teroriști care astăzi au omorât zeci de persoane și au rănit sute de persoane. Asta înseamnă prevenție. De aceea am convocat pentru mâine, la ora 13,00, o ședință a Comisiei de control SRI, am solicitat conducerii SRI să ne trimită un document — care este evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România și Brigada Antiteroristă și tot sistemul antiterorist din România ce solicitări au privind instrumentele de tip juridic pentru a-și face treaba de prevenție mult mai bine”, a precizat Pop, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că România se află „într-o menghină foarte complicată” din perspectiva evoluțiilor fenomenului terorist pe dimensiunea lui geografică.
„Dacă vă uitați la evoluțiile fenomenului terorist pe dimensiunea lui geografică, vom constata cu toții că, din nefericire, ne aflăm într-o menghină foarte complicată. Adică, în vestul României — Bruxelles, în special, dar și Paris — vedeți că aceste atentate nu au fost sporadice. Practic, ele sunt în cascadă. La fel se întâmplă în estul României, în Turcia — Ankara, Istanbul. Nu au fost evenimente izolate, au fost atentate programate și executate în cascadă”, a explicat Pop.
El a precizat că își dorește ca România, pe dimensiunea antiteroristă, să aibă un sistem de prevenție foarte bun, pentru a nu se întâmpla ca la Bruxelles.
„Îmi doresc ca în România, pe dimensiunea antiteroristă, să avem o prevenție foarte bună, să nu avem evenimente ca astăzi, la Bruxelles, pentru că nu mi-aș dori să se întâmple așa ceva în România și pe urmă să căutăm teroriștii să-i deferim justiției. Nu, doresc să fie supravegheați, să fie expulzați și arestați și să nu ajungă să comită infracțiuni”, a afirmat președintele Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activității SRI.
Bruxelles-ul a fost marți ținta mai multor atentate teroriste, cu puternice explozii pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Maelbeek, soldate cu morți și răniți.