SRI a luat decizia retragerii oamenilor detaşaţi în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), iar decizia trebuie să ajungă în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, hotărârea urmând să fie adoptată în şedinţa din luna martie, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
„Ofiţerii SRI au fost detaşaţi în cadrul ANAF în baza unei decizii a CSAT. Îndatoririle lor vizează elaborarea de strategii şi analize pentru perioada în care activează în ANAF. SRI a luat această decizie de a solicita să-şi retragă oamenii, iar decizia trebuie să ajungă în CSAT. Ar trebui ca această decizie să fie adoptată în şedinţa din luna martie”, a declarat, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.
Directorul Serviciul Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a anunţat miercuri, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX, că a demarat procedura de retragere a celor a celor 23 de ofiţeri SRI care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF. din anul 2013.
Potrivit SRI, decizia în acest caz a aparţinut tuturor factorilor decizionali din instituţiile statului român, reprezentate în CSAT, inclusiv preşedintele şi premierul României, Serviciul Român de Informaţii punând în aplicare, ulterior, hotărârea CSAT.
Serviciul Român de Informaţii a precizat, pentru MEDIAFAX, că specialişti militari din cadrul SRI au fost detaşaţi la ANAF, la solicitarea acestei instituţii, în conformitate cu prevederile Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în baza unei hotărâri CSAT clasificate, ei contribuind la creşterea gradului de expertiză analitică, la consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare şi, de asemenea, la asigurarea unor standarde superioare de integritate.
„Atribuţiile ofiţerilor detaşaţi au fost exclusiv cele aferente fişelor de post ale funcţiilor ocupate în cadrul ANAF. Pe perioada detaşării, ofiţerii SRI au răspuns exclusiv obligaţiilor de serviciu atribuite de şefii ierarhici din cadrul ANAF”, potrivit SRI.
Serviciul Român de Informaţii a mai precizat că numărul ofiţerilor detaşaţi la ANAF nu a fost niciodată de ordinul sutelor, fiind tot timpul mai mic decât cel aprobat prin hotărârea CSAT. Astfel, iniţial, au fost detaşate 28 de cadre, în prezent, aflându-se în derulare procesul de retragere etapizată a acestora.