Sri Lanka a suspendat vânzarea de combustibili către populație, în contextul în care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii zeci de ani, informează BBC.
Astfel, pentru următoarele două săptămâni, doar autobuzele, trenurile și vehiulele pentru servicii medicale sau transport de alimente vor avea dreptul să alimenteze cu carburant.
Școlile din zonele urbane s-au închis, iar autoritățile le-au transmit celor 22 de milioane de cetățeni să lucreze de acasă.
Luni, guvernul a anunțat că cetățenii nu vor mai avea dreptul să cumpere carburanți până pe 10 iulie. Bandula Gunewardena, purtător de cuvânt al cabinetului, a spus că Sri Lanka „nu s-a mai confruntat niciodată în istoria sa cu o criză economică atât de gravă”.
Statul asiatic încearcă acum să obțină petrol mai ieftin de la producătorii mari de energie, precum Rusia sau Qatar.
Economia sri-lankeză a fost afectată grav de pandemia de coronavirus, de prețurile mari la energie și reducerile de taxe și impozite decise de guvern.
Fără a dispune de suficientă valută pentru a plăti importurile bunurilor esențiale, pe plan intern s-a creat o criză de alimente, medicamente și combustibli, iar costul vieții a crescut la un nivel record.