Au trecut 10 ani de când am făcut comparația dintre bugetul SRI și al celorlalte servicii de informații domestice din NATO. Pentru că de atunci n-a mai actualizat-o nimeni și pentru că mandatele președintelui care câștiga alegerile tocmai s-au încheiat, s-o aducem la zi. În 2014, aveam deja de departe cel mai mare număr de agenți raportat la populație (de cinci ori mai mulți decât Polonia, următoarea clasată) și cel mai mare buget raportat la posibilități (224 de milioane de euro, adică 0,45% din cheltuielile statului). În 2024, bugetul SRI este de cinci ori mai mare – 1,1 miliarde de euro – iar ponderea în buget aproape s-a dublat, la 0,85%, e 10 ori mai mult decât media NATO, a scris pe Facebook jurnalistul Lucian Davidescu.
CE MAI SUSȚINE DAVIDESCU:
La cheltuieli totale brute, România a depășit în acest timp Turcia și Canada, ajungând pe podiumul NATO, după SUA și la un nivel comparabil cu Marea Britanie.Dacă acum 10 ani depășeam deja Germania, Franța SAU Italia, acum cheltuim exact cât Germania, Franța ȘI Italia luate la un loc.
Top 10 servicii domestice în NATO, cu bugetul din 2024, în echivalent Euro.
(Cifrele din Marea Britanie, Spania și Italia sunt estimări făcute pe baza alocărilor totale. În toate cazurile, sumele destinate spionajului extern sunt mult mai mari decât cele pentru cel domestic, cu excepția României unde este exact invers.)
Statele Unite (FBI) 10 bln.
Marea Britanie (MI5) ~1 – 1,5 bln.
Romania (SRI) 1,1 bln.
Canada (CSIS) 650 mln.
Germania (BFV) 500 mln.
Turcia (MIT) 475 mln.
Spania (CNI) ~400 mln.
Franța (DGSI) 300 mln.
Italia (AISI) ~300 mln.
Polonia (ABW) 165 mln.