Home Analize SPRE MICA EUROPĂ/Les Echos: Reorientarea Europei către membrii săi istorici – Europa...

SPRE MICA EUROPĂ/Les Echos: Reorientarea Europei către membrii săi istorici – Europa celor 12 sau 15, pare acum esențială pentru a garanta dezvoltarea

0

Le Figaro atenționează că Ungaria și Polonia au contestat în fața justiției UE noul mecanism care riscă să le lipsească de finanțare europeană, într-un climat exacerbat de controversata decizie a Curții Constituționale poloneze, conform RFI:

Dispozitivul contestat de cele două țări este fără precedent. Permite suspendarea sau reducerea plății fondurilor europene către un stat în cazul încălcării principiilor statului de drept – lupta insuficientă împotriva conflictelor de interese, lipsa independenței sistemului judiciar, care subminează sau riscă să dăuneze intereselor financiare ale UE.

Rezultatul unui compromis dificil în timpul adoptării bugetului pe termen lung al UE la sfârșitul anului 2020 și cerut de mult de țările „frugale”, în frunte cu Țările de Jos, acest „mecanism de condiționalitate” nu a fost încă pus în aplicare.

Ungaria și Polonia își văd, de asemenea, validarea planurilor lor de recuperare. Iar recentul tunet provocat de instanța poloneză riscă să întârzie și mai mult aprobarea celui al Varșoviei, constând din 23,9 miliarde de euro subvenții și 12,1 miliarde împrumuturi”.

Și tot în Franța, Les Echos găzduiește un articol de opinie care se întreabă dacă nu cumva Europa va fi mai puternică dacă va fi mai mică, dar mai unită:

Punerea sub semnul întrebării de către Polonia a uneia dintre bazele Uniunii ar trebui să dea naștere la o reflecție asupra integrării europene, dar și asupra extinderii acesteia.

Aceste atacuri repetate împotriva unei instituții atât de importante a Uniunii ne determină să medităm la două întrebări fundamentale legate de nivelul de integrare a comunității, dar și – mai presus de toate – asupra sferei sale geografice.

Confruntată cu noile provocări care se așteaptă – retragerea, chiar și concurența Statelor Unite, ascensiunea Chinei, fluxurile migratorii, încălzirea globală – Europa trebuie să vorbească cu o singură voce puternică și fără a risca să fie „înjunghiată pe la spate” de către unul dintre membrii săi.

Reorientarea Europei către membrii săi istorici – Europa celor 12 sau 15, la care se pot adăuga statele cu adevărat interesate de o integrare profundă – cu o dezvoltare economică și o cultură apropiate, pare acum esențială pentru a garanta dezvoltarea.

Sau chiar pur și simplu supraviețuirea Europei la nivel global. Motto-ul Uniunii „Uniți în diversitate” ar putea fi apoi transformat în „Mai puternici, mai uniți”.

Ad

Exit mobile version