spot_img
7.2 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăActualitateSpre cel mai mare faliment al pieței de asigurări sub nasul ASF

Spre cel mai mare faliment al pieței de asigurări sub nasul ASF

-

Incompetenţa şi numirile politice de la vârful ASF şi-au arătat roadele. Deşi era de mult evident că nimeni nu va salva City Insurance, o schemă Ponzi de făcut bani din primele încasate de la românii care vor asigurări RCA cât mai ieftine, membrii boardului ASF şi directorii de sub ei, majoritatea fără studii de specialitate şi expertiză în domeniul asigurărilor, au tot lungit situaţia şi au ajuns într-o fundătură în care avem de a face cu cel mai mare faliment al pieţei de asigurări, mai mare decât al Astra Asigurări, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

City Insurance, cel mai mare asigurător de pe piaţa locală,cu venituri din prime brute subscrise de 400 mil. euro în 2020 şi 3 milioane de poliţe vândute, aşteaptă decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), după ce acţionarul i3CP Holdings nu a adus cei 150 mil. euro ceruţi de ASF pentru restabilirea cerinţei de capital minim, potrivit informaţiilor transmise de ASF.

- Advertisement -

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societăţii nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP Holding BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerinţele privind resta­bilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021“, a transmis ieri ASF.

Dacă nu se va ajunge la o soluţie şi acţionarii nu vor aduce banii necesari pentru restabilirea condiţiilor de capital minim, City Insurance riscă să devină al patrulea faliment de pe piaţa locală a asigurărilor, după falimentele Astra Asigurări din august 2015, Carpatica Asig din iulie 2016 şi CertAsig din iunie 2020. Unele surse vorbesc în piaţa asigurărilor că decizia de a retrage licenţa City Insurance ar fi stabilită, dar este nevoie de timp pentru elaborarea tuturor documentelor pentru a nu exista loc de atacare în instanţă. De asemenea, suma de 150 mil. euro reprezintă doar cerinţa pentru a restabili capitalul minim, dar, de fapt, necesarul de capital, care reprezintă daune de plată ale companiei, ar fi de peste 300 mil. euro, conform surselor citate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img