spot_img
27.8 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăBasarabiaIcoana luptei anticorupție din Moldova în pat cu unul din cei mai...

Icoana luptei anticorupție din Moldova în pat cu unul din cei mai mari escroci de la Chișinău

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

- Reclama -

Cum ar fi pentru români să afle că zeița anticorupției mioritice, Laura Kovesi, ar avea o relație amoroasă secretă cu fugarul Sebastian Ghiță și ar fi dat naștere și unui rod al iubirii lor? Cam la fel cum e pentru moldoveni să afle azi că icoana anticorupției și a integrității jurnalistice de peste Prut a născut nu demult copilul unuia dintre cei mai mari infractori din era post-comunistă. Ambii iubăreți fiind și căsătoriți cu terțe persoane. Concluzia amară a moldovenilor: nu vă creați idoli din politicieni și jurnaliști, că nu merită efortul.

Natalia Morari este de ani de zile o îndîrjită luptătoare anticorupție din Republica Moldova, ziaristă de televiziune, prigonită de ruși și tot ce mai trebuie ca ingrediente pentru imaginea unui om integru și curajos, numai bun de lăudat de instituțiile occidentale.
Țîșnită din anonimatul mass-media cu un articol despre banii negri ai Kremlinului, cu vreo 14 ani în urmă, flituită aproape imediat din Rusia, unde lucra pe atunci, și revenită în Moldova natală, Morari a început să crească atît ca jurnalist intransigent, cît și ca activist civic, specializată mai ales în organizarea de manifestări de stradă. Un fel de Bădiță moldovean, dacă vreți.

Legenda crește cu diverse ingrediente, de la prigonirea de către ruși, care îi refuzau cetățenia deși se măritase cu un rus, pînă la telefonele de amenințare cu moartea pe care susținea că le primește.
Peste Prut se născuse o stea, cam în paralel cu Laura Kovesi, chiar dacă în posturi diferite. O stea suspectată tot mai mult, însă, de o carieră în slujba Moscovei.

Premiată de fundații europene pentru activitatea jurnalistică curajoasă și angajată a unei televiziuni susținute financiar prin programul european European Endowment for Democracy, unde contribuie cu bani grei și țara noastră, Morari a susținut-o, la rîndul ei, pe Laura Kovesi.
Un apropiat al moldovencei, eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius, i-a organizat șefei DNA, secondat de Monica Macovei, acum patru ani, un așa-zis discurs anti-corupție ținut în plenul Parlamentului European, care s-a dovedit mai degrabă o făcătură ieftină, adică un speech într-una dintre multele sălițe de la Bruxelles. Era important însă să fie consolidată imaginea de mare justițiar a Laurei Kovesi, pregătită din afară pentru importantul rol de șef al Parchetului European.

Din postura de jurnalistă, Morari i-a luat interviuri magnatului Veaceslav Platon, aflat după gratii pentru nenumărate infracțiuni și încălțat cu o condamnare de 18 ani pentru ceea ce moldovenii au numit jaful secolului, devalizarea Băncii de Economii a Moldovei.
O devalizare din 2014 despre care Morari scria cu indignare în 2015, pentru Europa Liberă: ”O rușine națională”.

În ultimul an, jurnalista nu mai prididea vorbind despre marea neîmplinire a vieții ei: lipsa unui copil. Mai apoi anunța că a apelat la serviciile unei bănci de spermă și, în sfîrșit, miracolul s-a produs, dînd naștere unui băiețel, în aprilie anul acesta.

Azi, a căzut trăsnetul.
Morari a recunoscut public că tatăl copilului ei e, de fapt, escrocul Platon, între timp scăpat peste hotare de autoritățile moldovenești și refugiat, pare-se, în primitoarea Londră.
Roditoare interviurile luate printre gratii, ce să zicem.
Lupoaica și-a lepădat blana de oiță inocentă; probabil își va urma curînd iubitul peste graniță și vor crește micul prinț din banii extrași din economiile moldovenilor amărășteni. A mințit publicul moldovean, și-a mințit soțul, a mințit și a înșelat occidentul.

”Pentru a-l proteja am fost nevoită să-mi găsesc refugiu în spatele unei legende. Am făcut-o cât am putut, dar pentru că urmează lucrurile care nu mai pot fi oprite, vreau să fiu eu cea care va spune totul. În ultimele săptămâni eu sunt şantajată de către oamenii din SIS (SRI-ul moldovenesc n.n.) cu aceste detalii din viaţa mea personală. Se doreşte supunerea mea ca jurnalist, dar asta nu va fi niciodată. Ironia sorţii este că asta sunt tot acei oameni care au slujit cu dedicaţie şi pe timpul lui Plahotniuc, tot ei sunt cei mai harnici şi astăzi” a scris Morari pe Facebook, despre copilul ei și al infractorului.

De unde tragem concluzia că dacă nu erau șantajiștii ăia fără scrupule din servicii, Morari ar fi rămas tot o jurnalistă nesupusă, dar cu un copil 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img