Poliţia şi serviciile de informaţii din Cehia au anunţat luni anihilarea unei reţele de spionaj ruse, care acţiona de la Ambasada Rusiei la Praga, transmit AFP şi DPA.
Şeful serviciului de informaţii BIS, Michal Koudelka, citat de agenţia de presă CTK, a declarat parlamentului că reţeaua – implementată pentru a ataca ţinte din Cehia cu ajutorul unor servere – a fost descoperită anul trecut şi a fost „complet distrusă şi decimată”. El a susţinut că gruparea anihilată făcea parte dintr-o reţea creată de Rusia în mai multe state europene şi că suspiciunile se îndreaptă către serviciul rus FSB.
Koudelka nu a precizat despre ce ţări este vorba, însă a arătat că la originea structurii de spionaj se aflau „persoane legate de serviciile de informaţii ruse”, iar finanţarea a fost asigurată „de Rusia şi de ambasada Rusiei”.
Dezvăluirile şefului BIS fuseseră deja publicate de revista Respekt, care a scris că agenţii ruşi înfiinţaseră companii cu rol de paravan în domeniul IT şi că mai mulţi suspecţi au obţinut fără mari dificultăţi cetăţenia cehă, posibil pe bază de corupţie. Koudelka a mai afirmat că Beijingul încearcă să invite în China anumiţi decidenţi şi oameni de ştiinţă cehi sau personal de securitate, pentru a-i atrage de partea sa şi a culege informaţii de la ei.
La operaţiunile împotriva reţelei a participat şi Centrul Naţional de Combatere a Criminalităţii Organizate (NCOZ), care a refuzat solicitarea AFP de a comenta, motivând că sunt în curs mai multe dosare penale.
În septembrie, serviciul de securitate informatică ceh NUKIB a afirmat că Rusia şi China reprezintă cele mai mari ameninţări la adresa Cehiei în domeniul respectiv. În raportul pe 2017, acelaşi serviciu avertizase că diplomaţii ruşi şi chinezi şi-au intensificat activităţile de spionaj pe teritoriul ceh. Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a criticat raportul şi a cerut instituţiei să se orienteze în primul rând spre identificarea teroriştilor islamişti. Şeful statului ceh este cunoscut pentru poziţiile sale împotriva musulmanilor şi în favoarea Beijingului şi a Moscovei, menţionează AFP.
În august, ziarul Denik N a susţinut că GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, s-a aflat probabil la originea celui mai recent atac – efectuat în iunie – asupra ministerului ceh de externe.