Rudele unui politician fac legea în codrul unde a fost ucis pădurarul Liviu Pop

0
102

Cazul pădurarului ucis în judeţul Maramureş scoate la iveală o adevărată mafie a lemnului şi legături pe care patronii firmelor de exploatare ale buştenilor le au cu reprezentanţii instituţiilor statului. În 2017, presa locală din Maramureş a scos la lumină afacerile controversate cu lemn coordonate de „clanul Muntean“, o familie de oameni influenţi din localitatea Târgu Lăpuş, ai căror membri sunt văzuţi de oamenii locului ca nişte tartori care dictează viaţa comunităţii, scrie Adevărul.

Dosarul cercetat de către poliţişti în 2017 a ajuns pe masa Aureliei Muţ, prim-procuroarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuş, şi mătuşa lui Nelu Petruţ Giurgiu, principal suspect în privinţa morţii pădurarului Liviu Pop. La vremea respectivă, jurnaliştii din Maramureş au primit fotografii care probau jaful făcut în pădure de oamenii familiei Muntean. Şefii Poliţiei Maramureş l-au bănuit pe unul dintre agenţii implicaţi în anchetă că a furnizat imaginile, motiv pentru care l-au tracasat pe bărbat până când acesta a cedat şi şi-a dat demisia. Pe de altă parte, dosarul n-a mai ajuns niciodată în instanţă. „Prim-procurarea a decis neînceperea urmăririi penale împotriva familiei Muntean deoarece Victor a murit şi a considerat că, dacă administratorul firmei a decedat, cauza nu mai poate fi cercetată. Nimeni nu răspunde astăzi pentru cei 109 de arbori tăiaţi atunci ilegal“, spune, sub protecţia anonimatului, un localnic. Acelaşi Cristian Muntean a făcut obiectul unui raport întocmit de Direcţia Silvică Maramureş în 2009. Inginerul silvic a fost găsit vinovat atunci de marcarea ilegală a 17 arbori, pentru care a fost pus să plătească contravaloarea prejudiciului – aproximativ 7.000 de lei, dar şi-a păstrat funcţia.

Nu am nicio legătură cu subiectul privind defrişările de la Târgu Lăpuş din 2017. Probabil apar în acea poveste din cauza gradului de rudenie, eu fiind frate cu Victor. Copii lui, cei doi fraţi, conduc astăzi firma de exploatare a lemnului“, susţine, într-o declaraţie pentru „Adevărul“, Mircea Radu Munteanu, fost şef al Fondului Proprietăţii de Stat şi fost consilier judeţean în Maramureş, ca reprezentant al PDL şi, ulterior, al PNL.