spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeSpionajul mondial

Spionajul mondial

-

Compania americană PlanetRisk, un mic startup asociat cu autoritățile și agențiile de informații din SUA, a dezvoltat un program care vă permite să urmăriți locația oamenilor, inclusiv a liderilor mondiali, folosind datele de pe telefoanele lor mobile, relatează revista  Wired . Publicația se referă la cartea jurnalistului Byron Thau, „Means of Control”, care a fost publicată pe 27 februarie.

Lucrările la serviciu au început după ce specialistul IT Mike Yeagley s-a alăturat PlanetRisk în 2016. A susținut mai multe prezentări, inclusiv pentru ofițerii de informații, unde a vorbit despre ce date despre posesorii de smartphone-uri sunt colectate de programele instalate pe aceștia, inclusiv aplicații de întâlniri, și la ce pot avea acces persoanele neautorizate.

- Advertisement -

Fiecărui proprietar al unui smartphone de la Apple și Google i se atribuie un identificator de publicitate „anonim”, care poate fi folosit pentru a urmări unde merge persoana, ce face pe internet, ce programe instalează etc. PlanetRisk a folosit aceste date; dezvoltarea lor a fost numită Locomotive (derivată din cuvintele „locație” și „motiv”), care a fost inventată de fiica lui Yeagly, în vârstă de 10 ani. Crearea programului a costat 600 de mii de dolari și a fost finanțată de Pentagon.
Potrivit Wired, Locomotive a fost folosită inițial pentru a monitoriza situația din Siria, inclusiv militanții Statului Islamic și încercările acestora de a recruta noi membri. Dar, de-a lungul timpului, dezvoltatorii și-au dat seama că programul vă permite și să monitorizați mișcările liderilor de țară și ale oamenilor din mediul lor. În special, spune articolul, PlanetRisk a încercat să urmărească dispozitivele care aparțineau șoferilor, ofițerilor de securitate, asistenților și altor „personal de sprijin” din cercul președintelui rus Vladimir Putin. PlanetRisk a concluzionat că în acest fel pot monitoriza mișcările liderului rus însuși. Putin a spus în 2021 că nu are telefon mobil.

Agențiile de informații din alte țări au acces la aceste date și prin programe similare, de exemplu de la companiile israeliene Insanet, Patternz și Rayzone, notează Wired.

- Advertisement -

Dezvoltatorii au primit date de la telefoane „aproape în timp real”, uneori cu o diferență de 15-30 de minute.

Ulterior, Yeagley a părăsit PlanetRisk pentru Aelius Exploitation Technologies și a început să îmbunătățească locomotiva, astfel încât să poată fi folosită de Comandamentul Comun al Operațiilor Speciale din SUA, o unitate de elită a forțelor speciale care luptă împotriva terorismului internațional. Angajații săi, în special, l-au eliminat pe fondatorul Al-Qaida Osama bin Laden. Locomotiva a fost redenumită VISR (Virtual Intelligence, Surveillance, Reconnaissance). Acum programul este folosit de informațiile americane.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img