spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăExterneSpania retrage mandatul de arestare european împotriva lui Carles Puigdemont

Spania retrage mandatul de arestare european împotriva lui Carles Puigdemont

-

Curtea Supremă a Spaniei a anunțat marți că retrage mandatul de arestare european pentru fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, și patru foști membri ai cabinetului său, spunând că toți cei cinci politicieni catalani și-au arătat disponibilitatea de a se întoarce în țară, relatează agențiile internaționale de presă.

Judecătorul de instrucție menține totuși mandatul de arestare spaniol împotriva lor, astfel că ei vor fi reținuți la revenirea în Spania, au explicat surse ale instanței.

- Advertisement -

Ei au fugit în Belgia după declarația unilaterală de independență a Cataloniei la 27 octombrie, considerată ilegală de justiția spaniolă.

Retragerea mandatului de arestare european previne de asemenea situația ca și o altă jurisdicție europeană în plus față de cea spaniolă să se ocupe de acest caz, a mai precizat Curtea Supremă.

- Advertisement -

Luni, justiția din Belgia anunțase că urma să ia la 14 decembrie decizia privind extrădarea liderului destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, și a altor patru responsabili catalani inculpați în tentativa de secesiune a regiunii spaniole.

Anunțul în acest sens a fost făcut de judecătorul responsabil cu examinarea mandatului de arestare european emis pe numele celor cinci foști membri ai executivului regional în exil.

Puigdemont și cei patru colegi ai săi au fugit în Belgia la 30 octombrie. Justiția spaniolă îi urmărește pentru participare la procesul de secesiune a Cataloniei inițiat la 27 octombrie prin proclamarea unilaterală a „Republicii Catalane”. Guvernul spaniol a răspuns imediat și a plasat regiunea sub tutelă, a destituit guvernul regional și a dizolvat parlamentul regional pentru a convoca noi alegeri.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img