spot_img
21.4 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăAnalizeSpania refuză să îl extrădeze pe SwissLeaks

Spania refuză să îl extrădeze pe SwissLeaks

-

Justiţia spaniolă a refuzat pentru a doua oară să-l extrădeze în Elveţia pe franco-italianul Herve Falciani, aflat la originea „SwissLeaks”, potrivit unei decizii făcute publice marţi, informează AFP și Agerpres.

- Reclama -

Herve Falciani, informatician astăzi în vârstă de 46 de ani, a difuzat în 2009 documente bancare confidenţiale, sustrase pe vremea când lucra pentru banca HSBC din Geneva, care au dezvăluit existenţa unor conturi nedeclarate ale unor clienţi ce practicau evaziunea fiscală la scară extinsă.

Acest lucru i-a atras în 2015 o condamnare de cinci ani de închisoare pentru spionaj economic, din partea Tribunalului Federal Elveţian.

Spania a refuzat deja, în 2013, să-l extrădeze în Elveţia, după ce Herve Falciani a stat mai multe luni în detenţie provizorie, însă Elveţia a emis un nou mandat internaţional de arestare după condamnarea lui.

În decizia sa, datată 17 septembrie, acelaşi tribunal care a refuzat extrădarea lui la vremea respectivă a decis să „respingă noua cerere de extrădare, problema fiind deja tranşată”. Judecătorii consideră de asemenea că infracţiunea de spionaj economic, pentru care Herve Falciani a fost condamnat în Elveţia, nu există în legislaţia spaniolă.

„Singura divulgare efectivă” practicată de Herve Falciani a constat în a „transmite informaţia autorităţilor de securitate financiară, administraţiei fiscale din diferite state şi autorităţilor judiciare care au declanşat proceduri”, notează magistraţii.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...