spot_img
20.8 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalize3000 de învăţători maghiari din România amenință cu greva

3000 de învăţători maghiari din România amenință cu greva

-

Uniunea Pedagogilor Maghiari din România (RMPSZ) a depus marţi la Ministerul Educaţiei o petiţie semnată de aproape 3000 de învăţători maghiari din România, în semn de protest faţă de modificarea care le interzice pedagogilor din învăţământul primar în limba minorităţilor să predea limba română la clasă, transmite agenția magjhiară de știri MTI.

Ministrul Educaţiei Valentin Popa a fost cel care a iniţiat ordonanţa adoptată la sfârşitul lunii august de Guvernul României,prin care, cu zece zile înainte de începerea noului an şcolar, a intrat în vigoare această modificare radicală. Atât educatorii, cât şi părinţii se plâng că profesorii de limba română – care,majoritatea, nu vorbesc limba maternă a elevului – nu au cunoştinţele necesare privind modul în care se predă limba oficială de stat unui elev de şcoală primară, pentru care limba română nu este limba maternă.

Petiţia a fost depusă la biroul ministerial de către Botond Burus Siklódi, preşedintele RMPSZ şi parlamentarul UDMR, Ödön Szabó.

- Advertisement -

Liderul RMPSZ a declarat presei de limba maghiară că ministrul nu era prezent în instituţie, motiv pentru care nu s-a putut întâlni personal cu el. Dasălii maghiari cer în petiţie abrogarea articolului controversat. În textul documentului se menţionează că învăţătorii maghiari nu exclud nicio formă de protest permisă de lege, deci nici o eventuală grevă, dacă în decurs de cinci zile Guvernul nu dă curs solicitării lor.

Şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a luat o poziţie cu privire la acest subiect. Universitatea a specificat că,
momentan, din registrul specializărilor la nivel de licenţă lipseşte materia “româna ca limbă străină”, iar absolvirea cursului de limbă şi literatură română nu asigură o pregătire profesională şi psihopedagogică necesară pentru ca profesorii de română să predea elevilor de şcoală primară, pentru care româna nu e limbă maternă.

- Advertisement -

Uniunea Părinţilor Maghiari a iniţiat şi ea o petiţie pe internet, prin care cere Ministerului Educaţiei abrogarea articolul menţionat. Această petiţie are momentan peste 9.700 de semnături.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img