Home Analize Spania presează Germania și Olanda înaintea summitului de joi: Fond de redresare...

Spania presează Germania și Olanda înaintea summitului de joi: Fond de redresare de 1,5 trilioane euro. TRANSFERURI, NU DATORII. Premierul italian: Excedentul comercial german este mai mare decât prevăd regulile UE, ceea ce înseamnă că, în loc să fie locomotiva Europei, economia germană este frâna ei

0

Guvernul spaniol va propune partenerilor UE să creeze un fond de redresare de 1,5 trilioane de euro pentru a ajuta țările cele mai grav lovite de criza creată de coronavirus, relatează Reuters conform Hotnews.
Premierul Pedro Sanchez va face propuneri în timpul summitului de joi, într-o încercare de a conduce negocierile spre a găsi o soluție acceptabilă după ce Olanda și Germania au exclus asumarea unei datorii comune (coronabonduri), a spus o sursă din cadrul Ministerul de Externe, agenției Reuters.
Noul fond propus de Spania ar urma să fie finanțat prin obligațiuni UE fără scadență, iar banii vor fi trimiși diverselor țări ca transferuri și nu ca datorii.

Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, a pledat și el din nou pentru mai multă solidaritate europeană și emiterea de eurobonduri ca răspuns la consecințele economice ale pandemiei, transmite dpa.

‘Trecem prin cel mai mare șoc de la ultimul război’ mondial, a afirmat Conte pentru ediția de luni a cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, consultată în avans de dpa.

De aceea, Europa trebuie să dea un răspuns care să fie la înălţimea evenimentelor’, a declarat el, insistând că Uniunea Europeană are nevoie de ‘toată muniţia sa’ pentru a răspunde crizei prin emiterea de obligaţiuni comune.

Şefii de stat sau de guvern ai Celor 27 plănuiesc să aibă joi un nou summit prin videoconferinţă.

Miniştrii de finanţe din zona euro au stabilit deja un pachet de răspuns la criza coronavirusului de până la 540 miliarde de euro, convenindu-se de asemenea crearea unui fond de reconstrucţie.

Conte a pledat însă din nou în favoarea coronabondurilor, în legătură cu care statele îşi menţin divergenţele. ‘Această solidaritate este foarte specifică şi limitată în timp. Ea ne va întări enorm pe pieţe’, a subliniat premierul italian, menţionând că aceasta va trimite lumii un mesaj politic foarte puternic potrivit căruia ‘Europa este solidă şi unită’.

În ce priveşte rezistenţa opusă de Germania şi de Olanda faţă de coronabonduri, Conte a insistat că perspectiva trebuie să se schimbe acum: ‘Noi, europenii, trebuie să ne uităm la Europa’. Deseori, fiecare stat se uită doar la propriile avantaje, a explicat el. Spre exemplu, excedentul comercial german este mai mare decât prevăd regulile UE, ceea ce înseamnă că, în loc să fie locomotiva Europei, economia germană este frâna ei, a mai afirmat şeful guvernului italian.

Ad

Exit mobile version