Soros acuzat de lovitură de stat în Guineea

0
84

Mercenarul englez Simon Mann, implicat intr-o tentativa de lovitura de stat, in 2004, impotriva presedintelui Guineei Ecuatoriale Teodoro Obiang, i-a acuzat luni pe investitorul financiar american Georges Soros si pe avocatul Transparency International (TI) William Bourdon ca au vrut sa rastoarne regimul, relateaza AFP, citata de News.ro.

Simon Mann, in varsta de 65 de ani, a fost citat de Teodorin Obiang, fiul presedintelui, judecat la Paris in dosarul unor bunuri obtinute ilegal, la un tribunal corectional.

Condamnat la 34 de ani de inchisoare in Guineea Ecuatoriala in dosarul tentativei de lovitura de stat, Simon Mann a fost gratiat de presedintele Obiang, iar apoi eliberat in 2009.

„Eu nu am probe scrise”, a avertizat el, inainte sa-si prezinte versiunea. La bara, sexagenarul, intr-un costum inchis la culoare, a declarat ca l-a „avertizat” in 2011 pe presedintele Obiang ca investitorul financiar „George Soros si William Bourdon”, dar si alti doi protagonisti ai loviturii de stat esuate din 2004 – opozantul in exil Severo Moto si omul de afaceri Ely Khalil – „aveau intentia de a rasturna Guvernul”.  

„I-am explicat presedintelui ca acest lucru putea avea loc prin orice mijloc”, a continuat el.

Potrivit acestuia, presedintele Obiang i-a aratat un e-mail din 2007, „de la biroul lui Ely Khalil catre domnul Bourdon, care punea in discutie comportamentul vicepresedintelui” lui Teodorin Obiang.