spot_img
7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSpecialSorin Vasile nu va mai fi ambasador în Armenia

Sorin Vasile nu va mai fi ambasador în Armenia

-

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) „își exprimă regretul și condamnă ferm declarațiile cu tentă antisemită și homofobă” ale ambasadorului României în Armenia, Sorin Vasile, făcute într-o conferință publică susținută la Universitatea Americană din Erevan, acesta fiind „chemat de urgență în Centrală pentru a da explicații cu privire la comentariile pe care le-a făcut în cadrul conferinței menționate”, precizează un comunicat de presă al MAE, remis vineri AGERPRES. Surse diplomatice au indicat pentru FLUX 24 că Sorin Vasile va fi schimbat din functia de ambasador la Erevan.

Potrivit comunicatului, de la nivelul conducerii MAE, au fost transmise deja instrucțiuni ambasadorului ca acesta să își ceară public scuze pentru comentariile sale „întru totul deplasate”, iar scuzele sale au fost publicate, vineri, pe site-ul publicației armene Civilnet.am.

- Advertisement -

Totodată, MAE subliniază că instituția condamnă ferm „orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranța și stereotipurile”.

„Ministerul Afacerilor Externe nu tolerează și nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentanților diplomației române aflați în exercițiul funcțiunii, indiferent de treapta ierarhică pe care se situează, care ar putea să aducă atingere unor valori, reguli și principii de bază ale relațiilor internaționale contemporane, relațiilor bilaterale ale României cu alte state sau să prezinte, în mod dmaistorsionat sau deplasat, poziții de principiu ale statului român pe teme relevante în plan internațional”, precizează comunicatul MAE, remis vineri AGERPRES.

- Advertisement -

Instituția asigură că va continua să depună toate eforturile astfel încât să fie combătut, „în mod eficient, în orice context” un astfel de discurs, indiferent de calitatea celui care îl va promova, având în vedere că România va deține, în 2016, președinția Alianței Internaționale privind Memoria Holocaustului (IHRA).

Sorin Vasile a fost între 1993 şi 1995 a fost redactor corespondent pentru ziarul Evenimentul Zilei. A absolvit studiile universitare la două facultăţi, Facultatea de Geografie din Bucureşti şi Facultatea de Relaţii Internaţionale din Moscova, precum şi un Master în Ştiinţe Politice – Relaţii Internaţionale. Sorin Vasile a fost Consul General la Consulatul General din Hong Kong  şi secretar-consilier la ambasadele din Rusia, Polonia şi Croaţia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img