spot_img
16.8 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăExterneEXITPOLL GERMANIA: Merkel câștigă, dar nu are majoritatea, extrema dreaptă scor istoric

EXITPOLL GERMANIA: Merkel câștigă, dar nu are majoritatea, extrema dreaptă scor istoric

-

CDU și CSU, coaliția condusă de Angela Merkel, ar fi obținut duminică 32,5 din voturi, anunță canalul principal al televiziunii publice germane ARD. Pe locul doi se află SPD cu 20,5% și Afd, extrema dreaptă, cu 13,5%.

Un alt sondaj dă coaliția lui Merkel la 35%.

- Advertisement -

Liberalii ar fi obținut 10,5%, iar verzii 9,5%.

Extrema stânga, Linke, ar fi obținut 9%.

- Advertisement -

19.25: Conform ARD și FAZ, CDU/CSU au ajuns la 33,3, Afd scade puțin.

Conform mandatelor obținute, analiză Frankfurter Allgemaine Zeitung, Angela Merkel are 2 variante să se mențină la Putere: continuarea marii alianțe cu SPD sau o coaliție cu liberalii și verzii.

UPDATE. SPD anunta ca nu va continua marea coalitie cu CDU/CSU.

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câștigat alegerile legislative desfășurate duminică în Germania, obținând conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne procente cuprinse între 32,5% și 33,5%, cu circa 12 procente în fața social-democraților care au înregistrat un record negativ (20-21%), în timp ce extrema-dreaptă devine a treia forță politică, fiind cotată în aceste sondaje cu circa 13% din voturi, relatează agențiile internaționale de presă.

Deși a câștigat scrutinul, dacă aceste procente vor fi confirmate de numărarea voturilor, Uniunea Creștin-Democrată — Uniunea Creștin-Socială (CDU-CSU) s-ar afla totuși sub recordul negativ al cancelarului Merkel, de 33,8% în anul 2009.

Însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Martin Schulz ar înregistra cel mai slab rezultat după anul 1945. Într-o primă reacție după aceste estimări, social-democrații au anunțat că nu vor reconstitui cu CDU-CSU actuala coaliție guvernamentală și vor intra în opoziție.

Cât despre formațiunea de extremă-dreapta antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD), aceasta intră în premieră în parlamentul federal și cu un scor peste așteptări, dar cooptarea ei într-o coaliție este extrem de improbabilă.

În condițiile intrării social-democraților în opoziție, Angela Merkel ar urma să negocieze o coaliție cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, însă numărul mandatelor ar putea fi insuficient pentru o majoritate, astfel că pot intra în calcule pentru o coaliție și Verzii precum și Partidul de Stânga, ambele având circa 9% în sondajele la ieșirea de la urne.
Însă sistemul de vot mixt proporțional și uninominal face orice estimare foarte dificilă în acest moment.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img