spot_img
7.1 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăExterneSondaj devastator Gallup: UE tot mai impopulară

Sondaj devastator Gallup: UE tot mai impopulară

-

Un studiu efectuat de institutul de sondare a opiniei publice Gallup International Association, efectuat în noiembrie-decembrie 2015, relevă că UE devine tot mai impopulară în rândul cetăţenilor. Chestionaţi au fost 13798 de cetăţeni din 14 state membre, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

Unul din trei cetăţeni europeni s-ar duce la urne dacă ar avea loc un referendum privind rămânerea sau ieşirea ţării sale din UE. Acesta este rezultatul unui sondaj efectuat de Gallup în 14 ţări ale UE. Ţările în care s-a făcut studiul sunt atât membre fondatoare ale Uniunii, cum ar fi Franţa, Germania sau Olanda, cât şi ţări admise mai recent, între care Bulgaria şi România. Numai în Marea Britanie o majoritate clară (54 %) ar vota la referendum pentru ieşirea din UE. Dezamăgiţi de UE sunt însă şi mulţi cetăţeni din Italia, Olanda, Suedia şi Danemarca. UE se mai bucură de susţinere în Germania şi Franţa, unde 72% şi respectiv 65% s-ar pronunţa pentru râmânerea în Uniune dacă ar avea loc un plebiscit. Cei mai mulţi susţinători ai UE există în România şi Bulgaria, cu rate de peste 80%.

În ultimul an, tot mai dezamăgiţi de UE au fost cetăţenii din Grecia, Belgia, Marea Britanie, Olanda şi Italia. Şi susţinerea pentru moneda comună în zona euro s-a erodat considerabil. În majoritatea statelor în care s-a făcut studiul, cei mai mulţi respondenţi au declarat că sunt pentru desfiinţarea monedei comune. Şi în cele două ţări-cheie ale zonei euro – Germania şi Franţa – majoritatea este pentru renunţarea la moneda comună. Sentimente anti-euro puternice s-au constatat de asemenea în Italia şi Grecia. În rândul ţărilor care nu au aderat la euro, majorităţi clare împotriva adoptării monedei comune există în Marea Britanie (83%), în Suedia (80 %) şi în Danemarca (76%).

Bulgaria, România şi Irlanda se numără între ţările cu cele mai puternice sentimente pro-europene, dar şi în aceste ţări se răspândeşte o oarecare dezamăgire faţă de UE.

Opinia publică din Marea Britanie nu este neapărat pentru ieşirea din UE. Majoritatea sprijină mai degrabă eforturile cabinetului Cameron de a renegocia condiţii preferenţiale pentru rămânerea în interiorul structurilor comunitare. Dar, relevă studiul, este mult prea devreme pentru previziuni privind rezultatul referendumului care va avea loc în Marea Britanie cel târziu în 2017.

Oricum, nu rezultatul referendumului va fi decisiv pentru soarta UE în ansamblu ci dezamăgirea care s-a răspândit tot mai mult în rândul cetăţenilor europeni pe durata anului 2015 şi care continuă să se răspândească. Europa se află într-o situaţie revoluţionară clasică, în care masele sunt tot mai puţin dispuse să tolereze vechile reţete iar elitele politice nu sunt capabile să conducă într-o direcţie nouă, conchide Gallup International Association. Pentru detalii suplimentare, vizitaţi pagina web www.wingia.com

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img