Guvernul condus de Olaf Scholz a lansat un amplu plan de susținere a companiilor și gospodăriilor, în valoare de 200 de miliarde de euro, pentru a face față crizei energetice. La Bruxelles, planul este văzut ca o amenințare la adresa pieței interne a Uniunii și mulți comentatori acuză Berlinul de egoism, transmite RFI.
Le Monde vorbește despre „salve de critici” în Europa împotriva planului energetic de 200 de miliarde de euro anunțat de Germania :
„Ajutorul oferit de Berlin subminează coeziunea celor douăzeci și șapte în fața crizei. Când, în martie 2020, întreaga Europă se lupta pentru a evita ravagiile provocate de Covid-19, Germania a mers mai întâi de una singură, închizând granițele, apoi cumpărând măști și vaccinuri fără a-și face griji pentru partenerii săi comunitari. În cele din urmă, Angela Merkel s-a aliniat și a făcut echipă cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a apăra un plan european de redresare, finanțat printr-o datorie comună față de statele membre ale Uniunii Europene (UE) și achiziția în comun a vaccinurilor.
Astăzi, Berlinul este din nou cuprins de ispita fiecare pentru el„.
Le Point comentează că „lui Olaf Scholz îi va fi greu să se justifice în fața partenerilor săi europeni indignați, care denunță lipsa de solidaritate a Germaniei :
”Acest „dublu vrumm”, după cum numește cancelarul giganticul pachetul de 200 de miliarde de euro, amintește de un motor de mașină care pornește. O deplasare foarte consistentă, întrucât suma chiar depășește primul „vrumm” de 130 de miliarde de euro alocat în primăvara lui 2020, pentru a amortiza efectele pandemiei.
Această inițiativă germană este o surpriză, deoarece miniștrii energiei din UE se luptă să cadă de acord asupra unui pachet de măsuri comune pentru protejarea pieței interne a UE.
Este vorba de solidaritate și unitate în vremuri de criză.
Situația are un aer de déjà vu. La fel ca în primăvara lui 2020, când a decis, fără o consultare prealabilă cu vecinii săi, să aloce 130 de miliarde de euro pentru a amortiza șocul pandemiei, Germania se evidențiază din nou astăzi„.
Politico titrează că planul „Germania în primul rând” al lui Scholz declanșează revolta franco-italiană la Bruxelles :
„Ursula von der Leyen trebuie să se descurce cu comisarii ei francezi și italieni care protestează zgomotos împotriva cheltuielilor germane masive.
Von der Leyen a lipsit de la întâlnirea săptămânală de marți a comisarilor de la Strasbourg, condusă, în locul său, de vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, pentru a merge la Paris să discute cu președintele francez Emmanuel Macron.
Marea întrebare acum este dacă Parisul și Roma se mobilizează serios și dacă von der Leyen poate controla acest val. Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru economie, ține cu siguranță de linia dură și respinge ideea unei datorii comune„.