Ministrul bulgar adjunct al apărării Andrei Zaprianov a declarat că „nu există planuri pentru crearea unei prezențe permanente NATO în Marea Neagră. În zona însă vor sosi mai des pentru a participa la exerciții nave ale Alianței, respectând Convenția de la Montreaux.”.
Bulgaria a respins de mai multe ori cererea României de creare a unei flote comune în Marea Neagră, iar președintele Klaus Iohannis a fost pus în situații penibile la Sofia.
„Atunci când în lume începe să se vorbească despre înarmare și reînarmare, nu ne aşteaptă nimic bun. Într-un război, se încearcă mai întâi să se distrugă podurile, drumurile și fabricile inamicului. Și acestea sunt lucruri pe care noi încercăm să le construim”, a declarat prim-ministrul bulgar, Boiko Borisov, în cadrul dezbaterii cu tema „Împreună în domeniul securității: rolul Bulgariei în apărarea europeană comună”.
„Ideea este să implicăm complexul nostru militar-industrial în modernizarea armatei. Președintele Radev a spus pe bună dreptate că au fost cumpărate numai elicopterele, dar acestea nu dispun de armament. Acum, trebuie să creştem salariile sau să cumpărăm armament. Trebuie să analizăm prioritățile. Dacă noi credem că va exista un război, va trebui să reorganizăm statul și avem nevoie de miliarde pentru a ne reorganiza. Dar toată lumea dorește şi bani pentru salarii. Și ne dorim să avem pentru toţi, însă nu se poate. Iată de ce armata și securitatea comună europeană sunt foarte importante. Poate că preşedintele ţării ar trebui să convoace o reuniune a Consiliului Consultativ de Securitate Naţională pentru a vorbi despre aceste probleme. Toţi se tem și se așteaptă ca Europa să fie atacată. În Europa, am început cu valul de migraţie, cu atacuri teroriste. Acum, tensiunea crește foarte mult. Președintele Donald Trump a anunțat că se va retrage din acordul nuclear. Există tensiuni între Rusia și Ucraina. Tonul se schimbă. Sper că toate problemele vor fi soluționate prin mijloace diplomatice. Vrem pace în Balcani și în Europa. Generațiile tinere au uitat ce este războiul. Fiecare viață este valoroasă. Educația este cea mai importantă pentru noi și în prezent acordăm cele mai multe fonduri acestui domeniu. Dacă toţi colegii consideră că există un pericol de război, trebuie să ne așezăm și să revizuim prioritățile”, a concluzionat prim-ministrul Bulgariei.
Premierul bulgar Boiko Borisov (PPE) s-ar fi răstit la președintele român Klaus Iohannis în timpul întâlnirii dintre cei doi la Sofia, scria cotidianul bulgar Blitz.
Potrivit Blitz, Borisov ar fi ridicat de mai multe ori vocea în fața lui Iohannis.
„Aceasta este o încercare de a implica Bulgaria într-un conflict. Nimic nu impune trupe suplimentare care urmează să fie desfășurate în regiune. Nu am nevoie de război în Marea Neagră”, i-ar fi spus premierul bulgar președintelui român.
„Vreau Marea Neagră pentru a vedea bărci cu pânze, iahturi, turisti, pace si iubire. Nu vreau fregate”, a spus Borisov.
Premierul bulgar Boiko Borisov a spus atunci la un briefing comun cu presedintele si ministrul Apararii Nikolai Nencev, ca „nu este acceptabil sa realizam aceasta flota in forma propusa de Romania – suntem impotriva ei”.
Premierul Boiko Borisov a făcut apoi în Parlamentul bulgar dezvăluiri despre scandalul cu România privind crearea unei flote în Marea Neagră. Declarațiile șefului Executivului de la Sofia indică că fostul premier Cioloș și președintele Klaus Iohannis ar fi acționat fără să se consulte.
Mai mult Borisov i-a comunicat refuzul Sofiei lui Cioloș înainte cu o săptămână de vizita lui Iohannis.
Potrivit șefului executivului bulgar, problema a fost ridicată de către premierul român Dacian Cioloș, care și-a exprimat dorința privind semnarea unui memorandum, scrie agenția bulgară de știri BTA.
”I-am spus că avem multe probleme de rezolvat și că țara noastră a făcut multe în cadrul NATO: avem soldați în Afganistan, efectuăm training-uri, avem o bază în Novo Selo. Până la 5.000 de soldați trec prin training-uri în fiecare an. Am dovedit că suntem un membru loial al NATO”, a declarat premierul bulgar, adăugând: ‘‘Am menționat, de asemenea, lipsa de solidaritate din partea țărilor NATO când președintele (rus Vladimir) Putin a afirmat la Ankara că South Stream devine Turkish Stream. Nu există nici o solidaritate din partea NATO nici acum, când trebuie să plătim pentru echipamentul comandat pentru proiectul centralei nucleare de la Belene, în timp ce două reactoare comandate au ajuns în Turcia”.
”Am crezut că omologul meu român m-a înțeles, și din acest motiv acest subiect nu a fost discutat la conferința de presă. O săptămână mai târziu, președintele român a abordat din nou subiectul (…). Cred că se referea la Turcia, România, Ucraina și Georgia. I-am răspuns în același mod (…)”, a spus Borisov.