Șoferul care i-a spart nasul șefului OPC Covasna sprijinit de partidele maghiare

0
236

Organizaţiile judeţene Covasna ale celor trei partide politice maghiare au anunţat joi că îi vor oferi sprijin financiar şoferului de camion care a avut o dispută cu şeful OPC Covasna, Mircea Diacon, cunoscut pentru atitudinea sa antimaghiară, şi a fost amendat cu o sumă mare de către instanţă, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Comunicatul comun al organizaţiilor Covasna ale UDMR, PCM şi PPMT a fost transmis agenţiei ungare de presă MTI de preşedintele UDMR Covasna, Sándor Tamás.

Şoferul de camion se afla în data de 2 octombrie 2015 într-un local din Sfântu Gheorghe când a ajuns într-o dispută cu Mircea Diacon, pe care a ajuns să îl lovească, spărgându-i nasul. Medicul legist a stabilit că şeful OPC are răni care necesită 16 zile de îngrijiri medicale, iar Curtea de Apel Braşov l-a obligat pe bătăuş – în sentinţa definitivă din aprilie 2017 – la plata a 1800 de lei amendă şi 1.000 de euro daune morale.

Cele trei partide maghiare susţin în comunicatul de presă că sentinţa este grăitoare pentru justiţia din România. Potrivit documentului: martorii evenimentului din 2015 susţin că inspectorul OPC era beat şi a creat conflictul prin faptul că s-a plâns că în local se auzea muzică maghiară. Bărbatul amendat a cerut de două ori explicaţii de la Diacon pentru atitudinea sa antimaghiară, însă inspectorul a anunţat că atât timp cât el se află în încăpere, să nu sune muzică maghiară şi l-a ameninţat verbal pe şoferul de camion. A urmat apoi încăierarea.

Sándor Tamás a declarat că funcţionarul public care s-a mutat “pe capul nostru” din alt judeţ să nu se mai comporte de parcă ţara ar fi a lui. “Să îşi desfăşoare activitatea cinstit, să nu caute conflicte şi, mai ales, să nu le provoace”, a afirmat politicianul.

József Bálint, preşedintele PPMT Covasna a declarat prin intermediul aceluiaşi document, că demersul nu doreşte să sprijine agresiunea sau agresorii, ci încearcă să ajute un concetăţean amendat în mod disproporţional cu fapta comisă.

József Kulcsár-Terza, preşedintele PCM Covasna a catalogat drept regretabil că justiţia românească “pune dreptatea de partea unor asemenea oameni”. Politicianul a adăugat că “cine caută dreptatea la secui o găseşte, într-un fel sau altul”.

OPC Covasna a ajuns în 2015 în centrul atenţiei presei maghiare după ce a somat un magazin de produse din carne să îndepărteze de pe etichetele produselor inscripţia ” székely ízek” (gusturi secuieşti). Atunci, Mircea Diaconu a explicat că despre gusturi secuieşti poate vorbi doar cel care “a gustat un secui”. În august 2015, inspectorul OPC a fost deranjat de abţibildele SIC lipite pe unele taximetre din Sfântu Gheorghe. A fost de părere că autocolantul ce reprezenta Ţinutului Secuiesc este reclamă şi nu poate fi aplicată pe maşinile de taxi, decât în baza unui contract de publicitate.