Austria mută cu Rusia în scandalul gazelor

0
119

Are Moscova un nou aliat în Uniunea Europeană? Da, și acesta este cancelarul austriac Sebastian Kurz, scrie revista Newsweek conform RFI.

Miercuri, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei în vârstă de 31 de ani, aflat în vizită la Moscova, și-a anunțat sprijinul pentru un proiect controversat, care ar inunda piața europeană a energiei cu gaz rusesc și ar consolida dependența Uniunii Europene de aprovizionarea cu energie din Rusia: conducta Nord Stream 2.

Dacă va fi construită, aceasta va aduce gazele naturale direct din Rusia în Germania, ocolind Ucraina, o țară blocată într-un conflict prelungit cu rebeli sprijiniți de Rusia și care percepe taxe Moscovei pentru transportul gazelor.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel, care luptă să se mențină la putere, a decis să sprijine Nord Stream 2 ca mijloc de a calma potențiali parteneri de coaliție guvernamentală. La sfârșitul lunii trecute, Germania a permis începerea construcției în propriile ape teritoriale.

Alți lideri, însă, precum prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, cred că proiectul reprezintă un risc de securitate pentru Europa, făcându-o mai dependentă de Rusia. Uniunea Europeană a cerut statelor membre să dea un mandat de negociere cu Rusia privind condițiile proiectului.

Acest lucru i-a forțat pe mulți lideri europeni să aleagă o parte sau alta. Iar vizita lui Kurz amplifică  diviziunile. Polonia, Danemarca și S.U.A., pe de o parte, și Germania pe de alta. A devenit o problemă pentru Europa, care conferă Rusiei mai multe pârghii”, consideră Newsweek.