spot_img
27.9 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăAnalizeSocialiștii europeni la presiunea Croației amenință Serbia după victoria lui Vučić 

Socialiștii europeni la presiunea Croației amenință Serbia după victoria lui Vučić 

-

Grupul politic al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&S) a făcut apel la președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, ca în sfârșit să aleagă clar parcursul european, să consolideze democrația și statul de drept și să implementeze reformele necesare aderării la Uniunea Europeană.

- Reclama -

În comunicatul dat publicității după victoria lui Vučić la alegerile prezidențiale și a Partidului Progresist Sârb la alegerile parlamentare, grupul S&D subliniază că Belgradul trebuie să se alăture sancțiunilor impuse de UE Rusiei, deoarece un comportament contrar va avea consecințe negative asupra perspectivei europene a Serbiei. „Revenirea pluralismului parlamentar în Serbia este o schimbare în bine. Însă socialiștii și democrații europeni regretă că cetățenii nu au putut alege pe baza unor informații libere, fără presiuni din partea partidului de guvernământ” – se subliniază în comunicat. Europarlamentarul S&D din Olanda, Thijs Reuten, șeful delegației Parlamentului European care a monitorizat alegerile din Serbia, a declarat că „marele succes” al acestor alegeri a fost participarea opoziției, dar din păcate, „în afară de o prezență mai mare la vot, nu s-a întâmplat nimic pozitiv”.

Deputatul S&D din Croația, Tonino Picula, purtător de cuvânt al grupului pentru politică externă, a declarat că „nu are nicio speranță” și nici Comisia Europeană nu ar trebui să aibă. „Președintele Aleksandar Vučić și partidul său SNS, afiliat Partidului Popular European, va continua să ridiculizeze democrația. După ce a refuzat să-și îndeplinească obligația de stat candidat la UE și să impună sancțiuni Rusiei, acum Vučić agravează situația. Serbia trebuie să facă o alegere clară. Sau UE sau se va confrunta cu consecințe serioase” – a declarat Picula, adăugând că grupul S&D nu și-a modificat poziția, iar Consiliul European nu ar trebui să deschidă noi capitole de negociere cu Serbia până când Vučić nu alege clar parcursul european, respectiv până când „nu renunță la încălcarea deliberată a statului de drept și până nu impune sancțiuni Rusiei”

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...